Великобритания обяви нови 3899 случая на коронаиврус за последните 24 часа спрямо 4422 вчера, предаде Ройтерс, позовавайки се на съобщение на сайта на правителството.

Броят на новите случаи рязко се увеличи през последните седмици, което наложи нови ограничителни мерки в страната и забрани в някои отделни места.

Британският министър на здравеопазването Мат Ханкок заяви по-рано днес, че втора национална карантина е една от възможните стъпки за намаляване на разпространението на коронавируса в страната в страната.

Той обаче допълни, че не би искал подобно нещо да се случва. Същевременно британското правителство обяви, че ще глобява хора, които отказват да се подчиняват на заповедта за самоизолация, ако са дали положителен резултат на теста за коронавируса, предаде Асошиейтед прес.

Глобите могат да достигнат до 10 000 паунда (13 000 евро) и ще влязат в сила на 28 септември. Правителството ще помогне на онези, които са с по-ниски доходи, да се справят със загубата на приходи като резултат от самоизолацията.

Ако действащите правила не бъдат спазвани, ограниченията заради COVID-19 ще стават все по-строги. Това заяви в интервю за Би Би Си днес британският здравен министър Мат Ханкок, който не изключи на Острова да бъде въведена повторна блокада.

“Ако всеки спазва правилата, тогава можем да избегнем повторно налагане на общонационална карантина”, посочи Ханкок, като подчерта, че той не желае въвеждането на такава.

Премиерът Борис Джонсън и днес продължи консултации какви мерки да се предприемат за ограничаване на заразата предвид продължаващото покачване на случаите на COVID-19.

Обмисля се и въвеждането за две седмици на нещо като мини карантина в Англия - забрана за общуване между отделни семейства. Не е изключено да бъде намалено и работното време на заведенията.

Същевременно се предвижда еднократна помощ от 500 паунда (550 евро) за онези, които са с ниски доходи и се наложи да се самоизолират, както и глоби за работодатели, които по някакъв начин наказват работници, на които е казано да се карантинират.