Нови двама медици от Комплексния онкологичен център във Враца са заразени с COVID-19. Лечебното заведение е единствено по рода си в региона и обслужва онкоболни от цяла Северозападна България в 6 отделения с 145 легла, съобщава БНТ.

Сега за пациентите ще се грижат общо 180 медицински работници, тъй като останалите са под карантина.

Николина Генова е претърпяла онкологична операция преди около 2 месеца. Сега отново идва на преглед и предполага, че ще я приемат в отделението. Притеснява се обаче, че в Онкологичния център има още заразени медици.

"Аз разбрах, че нещо лекаря тука беше болен. Трябва да се пазиме. Да се пазиме стриктно. Дано да няма нищо, да не се разболяват хората", каза Николина Генова.

Въпреки че вече 10% от персонала на лечебното заведение е под карантина, Николина ще може да бъде лекувана, защото в онкодиспансера вече е създадена необходимата организация.

"При 200 медицински кадри без 10% да работиме и да обслужваме, защото ние сме и социално заведение. Хората тука пред поликлиниката пътуват и идват отвсякъде. Пътуват с автобуси, пътуват с различни превозни средства и ние сме длъжни да ги обслужим", каза д-р Григор Томов - управител на КОЦ-Враца.

Пациентите могат да бъдат спокойни, че няма да се заразят с коронавирус в лечебното заведение.

"Провежда се дезинфекция, разполагаме с достатъчно лични предпазни средства и всеки трябва да бъде отговорен", каза Ваня Данчева - ст. медицинска сестра.

От здравната инспекция няма да налагат някакъв по-сериозен режим на лечебното заведение, а ще се подобри контрола чрез специално обучени екипи.

"Ние сме предвидили за другата седмица обучение на тези екипи по контрол на инфекциите, те да предприемат основните противоепидемични мерки, а ние да проконтролираме и да коригираме, ако е необходимо", обясни д-р Кети Ценова - директор на РЗИ - Враца.

Според специалистите, броят на заболели от коронавирус медици в лечебното заведение намалява. За сега има само един заразен пациент, но няма данни това да се е случило по време на преглед или престой в онкологичния център.