Що за заболяване е хемофилията? Какви са съвременните методи за лечение и как се отразява заболяването върху качеството на живот на пациентите?


Това са въпросите, отговор на които ще даде в ефира на Нова тв проф. Добрин Константинов - директор на Клиниката по детска хематология и онкология в Университетската болница  "Царица Йоанна"- ИСУЛ и главен координатор на Експертния съвет по същите направления. 

"Първата наша роля е да им обясним за какво става дума и да ги успокоим. Хемофилията е група от заболявания – има генетичен дефект, който се предава с Х хромозома", обясни той.

По думите му е легенда, че кралица Виктория е завещала това заболяване. Но то не е свързано само със синекръвните, тя е игра на наследствеността.

"Има спорадична мутация, случайно явление, преди кралица Виктория не се проследява наследственост. Тъкмо в нея е била установена", разказа професорът.

Според него най-честото нарушение на кръвосъсирването е хемофилията. Тя много лесно може да се проследява и да се предвижда.

"Майката предава дефектния ген на сина си. Майките също могат да имат нарушения в коагулацията (кръвосъсирването). То може да е нарушено при травма", сподели още хематолог.

А когато активността на 9 или 9 фактор е под 1 % активност, говорим за сериозна степен на хемофилия. С десетилетия един пациент може да не знае, че е болен от хемофилия.

"Има различни форми, не са еднакви. Болестта няма един и същ ход. В зависимост от генната увреда, се унаследява количествен дефект", каза още проф. Константинов.

Какво каза Виктор Паскалев, председател на Българската асоциация по хемофилия, чийто син е с тежка форма на заболяването и какви подробности даде проф. Константинов, гледайте във видеото.