С настъпването на есенно-зимния сезон броят на болните се увеличава. Само за вчерашния ден бяха открити 6 души с пневмония, от които 4 деца. Много често хората си мислят, че могат сами да се лекуват. Това заяви пред Нова телевизия общопрактикуващият лекар Гергана Николова.
 

„Наскоро имах една пациентка, която три дни беше пила един антибиотик и пет дни втори антибиотик и беше дошла при мен с усложнения. Българинът просто продължава да смята, че може сам да се лекува и да си играе с най-ценното, което има и това е животът“, разказа тя.
 
Относно решението на съд в Сливен, според което неваксинирано дете може да посещава детска градина, тя заяви, че по този начин са били нарушени няколко действащи наредби, касаещи закона за здравето.
 
,,Това е много неприятно, защото в случая не са отчетени медицинските показания. Поставянето на ваксина и борбата с епидемиите е част от националната сигурност, защото в крайна сметка здравето е национална сигурност и трябва да се пази'“, коментира д-р Николова и разясни, че най-удачният период за поставяне на противогрипна ваксина е от октомври до средата на декември.
 
Между 1 400 000 и 1 600 000 годишно са случаите на остри респираторни заболявания у нас.
 
„Противогрипната ваксина е хубаво да се постави през октомври и ноември – преди грипът да е дошъл. След като се ваксинираме, има период през който организмът трябва да изработи защитните антитела. Няма смисъл да слагаме ваксина, когато пикът на вирусите вече е дошъл“, обясни тя.