Няколкократно колективът на Акушеро-гинекологичното отделение на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ се е сблъсквал с пациентки с COVID-19. Всички случаи са завършвали благополучно и екипът вече е успял да натрупа опит в ражданията и обгрижването на заразени жени, пише "Борба".

„Оперирах две жени с коронавирус, но те бяха без клинични оплаквания. Една жена с COVID-19 роди нормално. Имахме заболяла пациентка, която разви усложнение – пневмония, и три седмици беше лекувана. Тя също роди нормално“, заяви началникът на звеното доц. д-р Светлозар Стойков.

Той обясни, че всички жени, които постъпват в сектора, биват изследвани за инфекцията. Преди са им правили PCR тестове, но след приравняването прилагат за диагностика бързи антигенни тестове.

По думите му наличието на вируса в организма на бременната не означава непременно, че тя е болна. Специалистът уточни, че дори ако жената проявява симптоматика на заразата, няма риск да предаде заболяването на плода.

Доц. д-р Стойков коментира сочения като безпрецедентен случай на бебе в Пазарджик, което се родило с антитела срещу инфекцията.

„Тези антитела преминават през плацентата от майката, която е прекарала коронавирус, и попадат в плода. Много широко се застъпи схващането, че едва ли не бебето в утробата се разболява от коронавирусна инфекция, което не е вярно.

Няма как самият вирус да се предаде през плацентата, за разлика от антителата. Най-вероятно тези жени с коронавирус, които родиха при нас, също може да са предали антитела на бебетата си“, подчерта той.

Според научните данни голяма част от бременните, които са диагностицирани с COVID-19, проявяват леки до умерени симптоми. Изключенията, при които заразата протича тежко, са на жени в третия триместър, тоест след 28 гестационна седмица.

По-голям риск има за жени над 35 години, които са с индекс на телесна маса над 30, страдат от хронични заболявания като високо кръвно налягане, диабет и т.н. Успокоителен е фактът, че делът на хоспитализираните бременни с тежко протичащ COVID-19 не е по-голям от този на останалата част от населението.

Шефът на отделението допълни, че освен с медицинска помощ за раждащите и хоспитализираните заради гинекологични заболявания екипът е дал своя принос и за овладяването на заразата в специализираните COVID отделения на болницата.

10 акушерки са дежурили в инфекциозните звена, а някои от тях дори прекарали коледните празници при пациентите с коронавирус.

Така АГ секторът се превръща в отделението, което успяло да излъчи най-много кадри за обезпечаване на структурите за инфектирани. За да компенсират липсата на командировани акушерки, техните колежки трябвало да дават 24-часови смени. Въпреки това в звеното отново успяват да реализират над 1000 раждания за годината.