В социалните мрежи потребителите от различни региони на Русия започнаха масово да говорят за странични ефекти след втората ваксинация на руската ваксина Sputnik V. Като симптом на неразположение потребителите посочват болки в костите, треска, загуба на настроение, апетит и безсъние. Обществената служба за новини публикува компилация от мненията на видни лекари и учени по тези съобщения. 

Академикът от Руската академия на науките, вирусологът Виталий Зверев признава, че всякакви странични ефекти на ваксината са реакция на организма. По думите му той не се е чувствал след втората ваксинация по-лошо от след първата.

„Според мен всякакви странични ефекти не са нормални. Всяка ваксинация трябва да се толерира нормално. Трудно е да се каже дали това са единични или чести случаи. Хората са склонни да приписват влошаването на състоянието си на ваксината. Аз лично не съм чувал от никого за страничните ефекти на втората ваксинация. 

На теория всяка втора ваксина не трябва да се усеща по-лошо от първата. Обикновено се случва, че реакцията може да бъде, ако човек има някаква алергия към компонентите. Но все още няма официални данни “, призна той.

Неговият колега, член на Президиума на Руската академия за естествени науки, ръководител на отдела по микробиология на латентни инфекции на Института "Гамалея", автор на научно-популярни книги Виктор Зуев отбелязва, че самият той е тествал ваксината и не е усетил никакви негативни странични ефекти.

„Като човек, който е бил ваксиниран с ваксината, мога да отбележа, че нищо ми няма. Единствено мястото на инжектиране след двете ваксинации беше зачервено и толкова. А аз междувременно съм на 92 години. Пия по 10 лекарства на ден. Работя с грипния вирус в продължение на 40 години и го познавам. 

Имам положително отношение към ваксинацията. Знам как е създадена тази ваксина. Работя с нея в продължение на 25 години. Направиха я наистина бързо, но не по прищявка, а защото основата е подготвена. За пореден път подчертавам: не съм забелязал странични ефекти ”, казва ученият.

Семен Халперин, ръководител на Организацията за защита на лекарите, също сподели мнението си за ваксините. Той заяви, че след втората ваксинация, две седмици по-късно, е развил радикулопатия.

„След първата ваксинация имах висока температура в продължение на два дни. След втората на практика нищо. Но след няколко седмици развих цервикална радикулопатия с изтръпване на пръстите на дясната ръка. Дали е свързано с ваксинацията е трудно да се каже. Чух за усложнения от американски ваксини. Те не пишат за нашите. И фактът, че температурата след ваксинацията е толкова нормална. В деня на втората ваксинация температурата леко се повиши. На вторият път нямаше подобно нещо”, обобщи той.

По-рано Службата за обществени новини публикува историята на доброволец от Москва, участвал в проучване за ваксина срещу коронавирус. Той се оплаква от лошо здравно състояние със сърдечни проблеми и треска. Също така, 36-годишният Андрей Василенко посочва, че не се предоставя специална помощ за субектите в проучването и той е бил принуден да отиде в частна клиника.