След кратка или дълга битка с коронавируса много хора се оплакват, че усещат ефектите върху мускулите и една от причините за това може да е хроничната умора.

Въпреки че сега навлизаме в „преходна фаза“ на сезоните, когато т.нар „Пролетна умора“, експертите предупреждават, че ако чувството за умора, неразположение и слабост продължи повече от няколко месеца, вероятно е заболяване, официално регистрирано като хронична умора, което може да причини сериозни последици.

Както казва д-р Бранислав Милованович, професор в Медицинския факултет в Белград, никога не трябва да бъркате пролетната умора с хроничната умора.

"Хроничната умора трябва да се лекува и този процес може да бъде дълъг и труден, особено за тези, които са имали коронавирус", каза той.

Както обяснява, хроничната умора е заболяване, което беше признато от СЗО и добави кода R-53.8 миналата година, а от 1969 г. G-93.3 съществува като „синдром на антивирусна умора“.

"Поради това болестта сега ще бъде много по-често срещана след инфекция с ковид", предупреждава професорът, като отбелязва, че фактът, че болестта засяга предимно по-младото население, е тревожен.

„Тези, които са страдали от инфекция с ковид, трябва да бъдат внимателни, когато се появят някои симптоми, като бърза умора, лоша концентрация, нервност, тревожност и други подобни.

Тези симптоми трябва да се приемат сериозно. "И ако междувременно те са придружени от главоболие и болки в ставите и продължават повече от шест месеца, тогава това вероятно е хронична умора."

Лекарят предупреждава, че ако подобни симптоми продължават по-дълго от шест месеца, пациентът трябва да се обади на общопрактикуващ лекар, който да го насочи за допълнителни изследвания.