Лекари от Националния център за детско здраве и развитие в Япония за първи път в света присадиха стволови клетки на бебе за възстановяване на черния му дроб, съобщиха световните информационни агенции.

Бебето се е родило през октомври миналата година с нарушение на метаболитния цикъл на уреята. Вродената аномалия пречела на черния дроб да разгражда амоняка, който обикновено се трансформира в урея, изхвърляна с урината. Това водело до интоксикация и застрашавало живота на бебето.

Тъй като то било много малко за трансплантация на черен дроб - едва на шест дни, лекарите взели решение да му присадят стволови клетки. След процедурата състоянието на бебето се е нормализирало и успешно му е трансплантиран черен дроб. Японските лекари ще продължат изпитанията на метода. 

Първата трансплантация на стволови клетки, използваща костен мозък, е извършена в Ню Йорк през 1950 г. и оттогава те са били използвани в над 1 млн. терапии за лечение на широк спектър от заболявания. Кръвните стволови клетки от пъпна връв са въведени в терапията през 1988 г., когато известният американски учен д-р Hal Broxmeyer използва кръв от пъпна връв, за да спаси живота на 5-годишно момче, страдащо от Анемия на Fanconi. През последните 28 години кръв от пъпна връв е била използвана при трансплантация над 35 000 пъти, лекувайки повече от 80 различни състояния: от левкемия и лимфом, до рак на тестисите. 

Поглеждайки към бъдещето, стволовите клетки се считат за един от трите стълба на вълнуваща нова сфера, известна като регенеративна медицина, разказва Даниела Мирчева, представител на британската кръвна банка Cells4Life у нас и управител на тъканна банка "Садаса 2007".

Според нея регенеративната медицина търси методи за възстановяване на структурата на увредени тъкани и органи, а ако те са унищожени непоправимо – да бъдат създадени нови, като заместители. Стволовите клетки са идеални за тази цел поради способността им да се „превръщат“ в много различни видове клетки. Към момента учените провеждат клинични проучвания, изследващи приложението на стволови клетки от пъпна връв за лечение на заболявания като диабет, множествена склероза, сърдечни заболявания и болестта на Алцхаймер.

Очаква се много от нелечимите в момента състояния да бъдат преборени чрез стволови клетки от кръвта на пъпна връв. 

Със съхранението на кръвта от пъпна връв на детето Ви си гарантирате, че то е напълно подготвено за своето бъдеще, подчертава Даниела Мирчева. 

Регенеративната медицина е нова вълнуваща област на медицината, която разработва методи за възстановяване, регенериране или замяна на увредени, болни клетки, органи или тъкани. Стволовите клетки от пъпната връв се считат за изключително важни за нейното бъдещо развитие.

Изследователите търсят приложение на стволови клетки от кръвта на пъпната връв за лечение на широк спектър от състояния, сред които: 

Аутизъм 

Инсулт 

Артрит 

Болест на Крон 

Сърдечен удар 

Чернодробни заболявания 

Диабет 

Травма на гръбначния мозък 

Белодробни състояния 

Мозъчни травми 

Множествена склероза 

Церебрална парализа 

Паркинсон 

Алцхаймер 

Муковисцидоза 

Загуба на слуха 

Фрактури на костите  

Стволовите клетки от пъпната връв дават обещаващи първоначални резултати от тези клинични изпитания, като с тяхна помощ учените буквално превръщат научната фантастика в реалност. Поради този регенеративен потенциал хиляди семейства по света избират да съхранят кръвта от пъпната връв на своите бебета.