Животоспасяващи лекарства продължават да изчезват от аптеките, а тежкоболни чакат с месеци за лечение. За това сигнализират пациентски организации, цитирани от Нова телевизия.

Паралелният износ или препродажбата в чужбина продължава да се сочи като една от основните причини за липса на лекарства в аптеките. Още преди години здравните власти се заканиха да вземат мерки, а през февруари въведоха нова система, която да следи за липсващи лекарства и да спира износа им. 

Анели Гаврилов от години се бори тежко заболяване на хипофизата. Единственият му шанс е скъпоструващо лекарство.

"Това е поддържащо лекарство за растежния хормон, което ако не го използвам – води до изменение на вътрешни органи, на крайници и води до сърдечна недостатъчност", каза пациентът Гаврилов.

От месеци обаче пациентът системно не може да се лекува.

"Срещам постоянно затруднения за получаването на това лекарство – с месеци не мога да стигна до него. От фирмата-производител казват, че са го доставили в склад в София, а в склада казват, че не е доставено", обяснява още Анели.

"С това лекарство винаги периодически има проблем, тъй като количествата от фирмата не са достатъчни. Всички тези скъпи лекарства са обект и на паралелен износ", заяви председателят на Националната аптечна камара Антон Вълев.

Тоест, медикаментите влизат в България, но някой по веригата ги изнася отново в други страни за по-голяма печалба. За да се осигурят достатъчно лекарства за пациентите, беше въведена специална система. Четири месеца по-късно от министерството обясниха, че в момента я тествали. Вече била готова и наредбата, която да я регулира.

Според фармацевти, има и друга причина за липсата на лекарства и след въвеждането на другата системата, която трябва да следи за фалшиви медикаменти.

"Доста лекарства ги няма на пазара, защото фирмите не са в състояние да пуснат на пазара опаковки с новата маркировка. Винаги най-много касае нас, защото когато фирмата има производствен проблем, след решаването му – първо захранва големите пазари и чак след това нас", добави Вълев.

От организацията по верификация обясниха, че нямали сигнали за забавяне на доставки или недостиг на лекарства заради въвеждането на системата.