Влязох в политиката по неволя, защото цяла година се разправя по всички възможни нормални начини със своите опоненти, но няма ефекти и очевидно това е начинът, който ми е останал. Това заяви началникът на COVID отделението в Инфекциозна болница в София доц. Атанас Мангъров в предаването “Беновска пита” по “Радио К2”.


“Всички тези хора, които водят по този безумен начин всичко, което се случва по време на тази пандемия, са мои опоненти” каза той по адрес на НОЩ и потвърди, че и Борисов е негов опонент.

“Ние сме многодетни родители и сигурно си даваме сметка, казвам го, за да онагледя въпроса си, че в крайна сметка един върти кормилото на колата, когато се качат останалите. Борисов е на кормилото. Когато човекът, който ръководи страната не е специалист по въпросите, той би трябвало да се допитва до различни хора, до различни мнения и в случая виждате, че една група хора, на които това не им е работата, това са хирурзи, това са микробиолози, това са епидемиолози, обаче, такива, които стоят зад бюрото, са поели в свои ръце кормилото и управляват по най-дилетантски начин”,  коментира доц. Мангъров.

Според него това е равнозначно на това да прави опити да ремонтира колата си, при положение, че не разбира нищо от авторемонти, но следвайки указания в интернет и ръководството за ремонт, защото обикновено резултатите са катастрофални.

Доц. Мангъров подчерта, че вижда нещата от медицинска страна и затова си позволява да дава медицински, а не административни съвети.

Той потвърди, че има коронавирус, но почерта, че това, което се говори, не е това, което е всъщност. По негови думи това е нещо, което многократно се е случвало в историята на човечеството и в момента е необясним начинът, по който се действа по целия свят.

“Това е зашеметяващо и виждате, че по целия свят се чуват гласове, които опонират на начина, по който се ръководи тази пандемия”, смята Мангъров.

По думите му това, което се говори за ваксините, е свободно съчинение и по същия начин се говори за футбол и силата на отбори от хора, които не са ходили на мачове.

Инфекционистът подчерта, че за да може да се каже дали една ваксина може да се прави на бременни, следва да се направят обстойни клинични проучвания и това е част от пакета, който се представя при регистрацията на медикамента.

Доц. Мангъров обясни, че за използваните сега ваксини за коронавирус данни няма поради това, че са създадени съвсем скоро и каквото се говори са празни приказки, защото няма доказателства нито за ефектите върху бременните, техните бебета, както и за мъжете, които ще участват в процеса на забременяване. “Нормалният срок за производството, за изпитването на една ваксина е не по-малко от 10-тина години”, подчерта той.

Инфекционистът смята, че желанието за забременяване няма отношение към това дали ще бъде направена ваксина на мъжа и на жената. “Ако хората имат желание да се занимаят с тази много приятна дейност и искат да се ваксинират, трябва да им се каже, че за момента няма достатъчно данни за това какво може да се случи с плода на бъдещата бременност” подчерта доц. Мангъров.

“Ако някои иска да ги ваксинира и насочи към главата им зареден пистолет и те се съгласят, може да ги ваксинира, но никой не може да ги ваксинира, ако те не искат”, каза още той.

Доц. Мангъров подчерта, че няма изискване за задължителна ваксинация и се надява да няма, защото това е особено страшно, особено с продукти, които не са минали всички стадии на клинично проучване по правилата на добрата клинична и производствена практика.

“Аз не съм в АБВ, аз съм с АБВ и те са с мен, защото имаме едни и същи виждания по въпроса”, коментира той влизането си в политиката.

Инфекционистът посочи, че много хора са с различни политически възгледи, но са от страната на мерките и ходят маскирани, но той е убеден, че ако тези хора успеят да се доберат до властта - те ще започнат да предлагат още от същото, а той не иска това да продължава.

Доц. Мангъров потвърди, че има много хора в международен мащаб, които споделят неговите и не само неговите възгледи, но не получават гласността, която получават хората на противоположното мнение.

Доцентът сподели, че се е виждал с премиера един единствен път през април и оттогава са се чували доста пъти, а последният път е бил преди повече от месец.

“Все пак, не забравяйте, че ние сме страната с най-лежерните мерки и една причините, която се съобщава за сравнително добрите резултати, е именно този начин на прилагане на мерките, а не препоръчваното от щаба - талибански методи”, подчерта доц. Мангъров.