Презапасяването с лекарства е абсолютно ненужно. Вслушвайте се в съветите на лекарите. Това заяви лидерът на партия „Воля“ Веселин Марешки в предаването „Офанзива“ по Канал 3 по повод дефицитът на определени лекарства в аптечната мрежа у нас.

Той допусна, че има и случаи на реекспорт на лекарства, като подчерта, че в случая, това е неморално.

„Периодично свършват медикаменти на един производител, като в същото време се внасят такива на друг производител. По този начин фармацевтичните компании се стремят да запълнят недостига.

Към момента системата работи нормално и успява да задоволи нуждите на хората. Индустрията не е предвидила толкова голямо търсене на лекарства. Случва се да има липси на лекарства без да е имало пандемия“, припомни Марешки.

„Пазарът на лекарства е свръх регулиран. Законодателството в сферата е доста остаряло и това пречи и на аптеките да се развиват и на пазара, за да е достатъчно близо до пациентите. Единствената цел е да бъде запазено монополното положение на определени производители за сметка на пациентите. Ние сме още на нивото от 20 век. Не се дава възможност да се развива един модерен бизнес“, заяви лидерът на партия „Воля“.

По думите му почти няма законно работеща денонощна аптека. Той отчете, че въпреки кризата, се е реагирало бързо и адекватно.
„Светът не бе подготвен за тази криза. Към днешна дата не трябва да се пристъпва към по-строги противоепидемични мерки. Това би нанесло по-голяма вреда“, смята Веселин Марешки.