Нужни са години за разрабоване на ефикасна ваксина за COVID-19. В Европа се наблюдава мобилизация на научния ресурс в тази посока. За целта включихме и суперкомпютрите. Научните изследователи имат нашата подкрепа и трябва да го знаят. Максимално бързо трябва да стигнем до изход от ситуацията.


Това заяви еврокомисарят за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел в предаването „Лице в лице“ по bTV.

Тя обясни, че започват клинични изпитания на ваксина за коронавируса през юни-юли. И допълни, че първоначално ще се тества върху 200 души.

„Имаме подкрепата на Европа и работим за всички. Споделяме данни, за да си помогнем за по-бързото откриване на лечение. Вече два месеца се работи в тази насока“, стана ясно от думите на Габриел.

„По-важното е, че се обединихме в борбата с коронавиуса. Става дума за живота и здравето на хората, няма по-благородна мисия от това“, категоричен е еврокомисарят.

По повод забавената реакция на ЕС по време на пандемията, Мария Габриел заяви: „В началото се усети необходимпостта за по-бърза и адекватна реакция.

ЕК сега е на всички фронтове, мобилизирани сме, осигурено е и финансиране. 100 млрд. евро са предвидени за инвестиции за запазване на работните места, 380 млн. евро за наука. Много важно е да се помогне на здравната система да се справи“, каза още Мария Габриел.