Няма как да ни се размине втората вълна на коронавирус. Когато една вълна се вдигне в Европа, тя ще дойде и у нас. Това заяви пред БНТ математикът от БАН Николай Витанов.

По думите му, критичният месец ще е ноември. „Октомври ще е преходен месец, в който ще имаме известно увеличаване, ноември ще имаме благоприятно условия”, посочи той.

По думите му, в момента страната ни се движи по добрия вариант. "Преди месец най-добрият прогнозен вариант беше 20 000 заразени в края на септември, който засега се осъществява. Оттам нататък да видим докъде ще стигнем. Това означава, че повече хора спазват мерките. Ако не ги спазваха, щеше да има по-голямо разпространение на заразата.

Август беше използван, благодарение на усилията, и епидемията се посви. Стартовата ни позиция за есента е добра. Няма такива неща като в Израел с по 5 000 случая дневно”, коментира специалистът.  

Що се отнася до първите случаи на заразени учители и ученици, Витанов заяви, че сега сме още в началото. „Трябва да има някакво количество ученици, които да са заразени и училища, които да са затворени, за да се събере комисията и да се преосмислят мерките.

При 7 000 заразени ученици или 25 затворени училища може да се събере комисията и да реши дали да не се преосмислят мерките  и да се вземе решение какво да се прави нататък”, обясни математикът и изрично подчерта, че това не са числа, при които трябва да се премине към дистанционно обучение.

"Нямам притеснения за присъствената учебна година, ако се спазват мерките. Засега те се спазват, но като се знае психологията на българина, след месец може да се получи отхлабване, посочи той.