32-годишна жена от Кочериново, майка на две деца, изпадна в диабетна кома и по спешност е приета в тежко състояние с реална опасност за живота в реанимация на благоевградската болница. Младата жена изпаднала в нестабилно състояние в дома си, ден след като е изписана от столична болница. Тя загубила съзнание и на място е извикан екип на Спешен център. След лекарския преглед на място с линейка е транспортирана до МБАЛ – Благовеград.
Пациентката е приета в критично състояние, с кръвна захар с високи стойности – 20, при норма до 5, съобщиха от МБАЛ – Благоевград. Не е ясно, точно каква е причината за изпадането й в тежко състояние, но според показанията тя е провеждала лечение под наблюдение на столична специалистка по диабетни болести в Александровска болница. Препоръчано й е да понижи дозата на инсулина, тъй като пациентите с такъв тип диабет са по-уязвими. Обяснено й е, че лечението с инсулин е по-рисково за хипогликемии, и й е провеждано лечение  по различна процедура.

Началникът на реанимацията д-р Л. Димитров поясни: „Пациентката е приета с диабетна кетоацидоза, животозастрашаващо усложнение на захарния диабет, каква е причината не е уточнено. Това състояние настъпва при инсулинов дефицит. При липсата на недостатъчната доза инсулин глюкозата не може да постъпва в клетките, където да се използва за енергия, и организмът реагира. Оказването на навременната помощ в конкретния случай бе животоспасяващо.

Бяха предприети действия с венозно вливане на инсулин по схема. След проведено лечение ненормално високите стойности на кръвната захар и обезводняването са овладени”.

Важна новина - Инфекциите и простудата може да са смъртоносни за диабетиците - още по темата четете на най-добрия здравен сайт zdrave.to 

Вчера жената е преместена за лечение от реанимация във вътрешно отделение на МБАЛ – Благоевград. След стабилизиране на състоянието й неочаквано по нейно желание тя се преместила отново за лечение в столицата.

Лекарите предупреждават да се внимава с прочетените съвети за алтернативни методи на лечение в интернет, инсулинът не трябва да се пропуска, напротив, преценената доза трябва да се приема по схема, пропускането може да  доведе до тежки метаболитни последствия за организма.

Източник: struma.bg