Добра новина за гилдията в бяло в Югозападна болница, обслужваща четирите общини Петрич, Сандански, Кресна и Струмяни. От 1 април в Югозападна болница възнагражденията се вдигат с над 42%, което е 300 лева над основната месечна заплата на медицински сестри, лекари, рентгенови и клинични лаборанти и аптекари, съобщава struma.com.
 

Месец по-рано бяха вдигнати и заплатите на санитарите в болницата. Така с рекордното увеличение заплатата на медицинските сестри в МБАЛ "Югозападна" става 950 лева. Увеличението е рекордно и е само в доказалото се като изключително успешно болнично обединение на здравните заведения в Петрич и Сандански, наречено "Югозападна болница".

 Лекари от "Пирогов" извършиха подвиг и спасиха новородено

За сравнение увеличението на възнаграждението на медицинския персонал в МБАЛ-Благоевград е едва 60 лева. Това провокира протести от страна на медицинския персонал, но местната болница няма достатъчно приходи, за да си позволи това, което направиха в Югозападна болница.
 
Югозападна болница реализира над 13 милиона приходи за миналата година, финансовото състояние е добро и дава възможност за това увеличение на възнагражденията, коментираха финансисти от болницата. Обединението на болниците в Петрич и Сандански се оказа изключително удачно управленско решение, което спаси и двете здравни заведения от вихрещата се криза в здравеопазването у нас.

Експерти посочиха кои напитки намаляват кръвното
 
Припомняме, че медицинският персонал в Петрич показа завидна организация по време на протестите за увеличение на заплатите, най-голяма масовост и най-сериозна обоснованост на исканията си, показаха протестиращите медицински сестри и среден персонал в града, които неколкократно спираха работа, за да подкрепят исканията на колегите си от цялата страна за по-висока оценка на труда им.