И тази вечер лекари и медицински сестри от най-натовареното в България спешно отделение - това на УМБАЛ „Св. Анна“, се събраха, за да проведат спонтанна акция, призоваваща за солидарност между медиците и обществото в битката с COVID-19.


Те бяха включили светлините на мобилните си телефони, символизирайки светлината, която ни свързва в трудните времена на епидемия.

Участниците в акцията апелираха към обществото да си помогнем взаимно, като се спазват препоръките за лична хигиена, ограничения на събиранията и контактите на закрито, както и за стриктно носене на маски.

Лекарите и медицинските сестри от първа линия в битката с вируса бяха категорични, че обществото, помагайки на българското здравеопазване, помага на себе си и че единствено с общи усилия ще победим заразата.

И екипите на Центъра за спешна медицинска помощ и филиалите му в Област Ловеч апелираха и тази вечер към гражданите от всички общини: Да си помогнем взаимно!

„Хора, нашите сирени и светлини са вик за помощ! Така, както Вие ни търсите, когато имате нужда от спешно лечение, така и ние днес Ви търсим по спешност – молим Ви, имаме нужда от Вашата подкрепа, за да се справим! Ние, спешните медици, екипите на Спешна помощ в цялата област Ловеч, сме на първа линия в борбата с COVID 19 вече месеци наред!

Не сме безсмъртни, а и силите ни не са безгранични – имаме нужда от доверието Ви, от дисциплината Ви! Спазвайте мерките за безопасност – носете маски, спазвайте дистанция, мийте често ръцете си с топла вода и сапун, дезинфекцирайте ги, не се събирайте с много хора!

Това е важно за Вас, но и за нас, за да ни има и да можем да откликнем на Вашите нужди от спешна помощ! С този искрен призив се обърнаха лекарите от първа линия към хората от областта“, призоваха те.

В момента екипите на ЦСМП в областта са 13 на смяна в 7 филиала, като такива има във всички общини. В тях работят 51 лекари. Оборудвани са с всичко необходимо, разполагат с реанимобили и консумативи. Имат нужда само от разбирането на хората и отговорността им към живота и здравето на лекарите и медицинския персонал.

„Нашият вик към Вас е да си помогнем взаимно – ние ще ви помагаме и лекуваме, Вие трябва да спазвате мерките, да бъдете отговорни, да пазите себе си, близките си и нас – спешните медици от първа линия и лекарите в болниците! За да победи Животът! Нека си помогнем взаимно, за да се справим с коронавируса! Иначе нищо друго няма да има значение!“, апелират още спешните медици в област Ловеч.

Към призива се присъединиха и медиците от столичната ВМА.

„Повече от 8 месеца медицинските екипи са на първа линия срещу COVID-19. Но тази линия започва да се пропуква...

За нас това са месеци на всеотдайност, безсънни нощи, кризисни ситуации, физическо и психическо изтощение. Но и месеци на благодарност и радост с всеки изписан пациент, преборил заразата.

Точно тези месеци ни дават надежда и сила да продължим напред. Но знаем, че без вашата помощ, няма да се справим!

ЧУЙТЕ НИ: Нека бъдем единни и отговорни. Да се пазим взаимно, да пазим себе си, да пазим и семействата си!“, призоваха те.