„Системата на здравеопазване е доста консервативна и е нужна промяна. Може да се появи и трети вариант, който да е по – добър. Затова се откри такава широка дискусия. Имаме уникален шанс в момента“, заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

„Ние вчера в своята презентация представихме основните принципи, правила, резултати и цели, които очакваме. Основното в реформата е качествен и нов контрол, модернизация на българското здравеопазване и разбира се, премахване на нерегламентираните плащания“, заяви той.

Министър Ананиев обясни какво ще покрива задължителна здравна застраховка от 12 лв.. „Няма конкретен пакет, който да се финансира с тях. С тези 12 лв. ние не само ще осигурим финансирането на основния пакет, а и финансиране на нови дейности, които подобряват здравето на българските граждани. В момента, например, много от клиничните пътеки са неодоценени“, обясни той.

„Всичко това, което предлагаме има за цел подобряване на здравеопазването, на качеството, на здравето на българските граждани. В основата на промяната има две неща – конкуренция и силен контрол. Конкуренцията ще бъде между застрахователят гражданите. Контролът ще е нов тип пък. Функцията ще се изпълнява от НЗОК, пациента и застрахователното дружество. Благодарение на контролните функции ще се стигне и до намаляване на цените на лекарствата, които в момента са изключително скъпи“, каза още здравният министър.

На въпрос ще се превърне ли пациентът в парче месо за застрахователните дружества, той отговори, че това е абсурдно сравнение и няма как да се случи.

„Наистина здравната система в момента е недофинансирана, но ние с нашето предложение правим крачка напред. Няма държава, в която всичко да е наред, въпросът е как се използват средствата“, заключи Кирил Ананиев.