Отчитаме първи крачки от края на третата вълна в България с много крехки тенденции на спадане на заболеваемостта, но явна и отчетлива тенденция.

Това заяви на брифинг на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. 

"74% от леглата за неусложнени пациенти са заети, а 64% от интензивните легла също са заети, но се вижда положителна тенденция", подчерта той.

"Това, което от доста време очаквахме да се случи, а по-точно да имаме спад на заболеваемостта, е налице", заяви доц. Ангел Кунчев. 

По думите му сме на 9-о място в ЕС и на 4-о на Балканите по заразяване, а по смъртност сме на второ място по смъртност в Европейския съюз след Унгария

"На Балканите Сърбия, Северна Македония, Косово и Турция са преди нас по заболеваемост", добави той. 

"Имаме няколко области с по над 700 болни на 100 000. На първо място е София, после Варна, Перник, Русе и Софийска област. С най-ниска заболеваемост са Разград, Видин, Кърджали, Търговище, Велико Търново и Габрово", заяви Кунчев. 

По думите му трудния баланс между строги мерки и преминаването на върховната точка на третата вълна са налице. 

"Това не трябва да ни успокоява, защото все още хоспитализациите са с високи стойности, но като положителност на тестовете, заболевамост и смъртност, данните са по-ниски", заяви Кунчев.

Според здравния министър вече има отчетлива положителна тенденция в Бургас по отношение на заболеваемостта. 

Освен него на брифинга присъстват министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, изпълнителният директор на ИАЛ маг.-фарм. Богдан Кирилов, председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов, председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски, директорът на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ проф. Асен Балтов, директорът на СРЗИ д-р Данчо Пенчев и зам.-председателят на УС на БЛС д-р Николай Брънзалов.

БЛИЦ припомня, че за последното денонощие 3 556 са новите случаи на коронавирус у нас. Това означава, че броят на заразените от COVID-19 в България за последното денонощиe е намалял, но не съществено. За сравнение, във вторник те бяха 4 004. 

Броят на направените тестове е 17 713, при почти същата бройка за вторник 17 576. 

За съжаление през изминалите 24 часа има 116 починали от коронавирус, информира Единният информационен портал. 

БЛИЦ припомня, че в сряда вечер проф. Костадин Ангелов свика на извънредно заседание членовете на НОЩ заради ваксината "АстраЗенека". След срещата стана ясно, че ваксината е по-опасна за жени под 60 години, но тя ще продължи да се прилага при тях у нас с повишено внимание. 

ОАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!