Попълнете търсена ключова дума или фраза

Министър Ангелов представи сертификата за ваксинация срещу К-19 ВИДЕО

https://blitz.bg/obshtestvo/zdraveopazvane/ministr-angelov-predstavi-sertifikata-za-vaksinatsiya-sreshchu-k-19-video_news794348.html Blitz.bg

Обещахме, че когато бъде поставена втората доза от ваксината, всеки ще има документ, с който да докаже, че е ваксиниран и това е факт, заяви той

София, България 19 Ян. 2021, 11:43 3659 прочита 11 коментара
Здравният министър проф. Костадин Ангелов представи сертификата за ваксинация срещу COVID-19, както и функционалността на електронното здравно досие.

Системата стартира тази сутрин и работи в реално време. Достъпът до нея става с електронен подпис, за да може да се защити сигурността. Данните, сред които и партидният номер на всяка ваксина, са изписани на кирилица и латиница.

„Електронният сертификат няма печат, няма подпис. Генерира се автоматично от системата. Има QR код. С него се влиза в системата.

Гражданите, които нямат електронен подпис, от 1 февруари ще могат да поискат сертификат чрез личния си лекар. Личните лекари имат достъп до пациентските досиета и могат да го разпечатат.

За да няма злоупотреби, са направени няколко нива на сигурност. Сертификатът може да бъде проверен от всеки контролен орган навсякъде у нас и в Европа. Ако някой се опита да направи злоупотреба с този сертификат, тя е невъзможно”, уточни той.

„Обещахме, че когато бъде поставена втората доза от ваксината, всеки ще има документ, с който да докаже, че е ваксиниран и това е факт, т.е. изпълнихме обещанието си.

Колегите положиха усилия нашият сертификат да отговаря на всички условия. Той дори е надграден с QR кода. Мисля, че нашият сертификат ще отговаря на изискванията на европейските държави членки”, каза още министър Ангелов.

„Считам, че към момента успяваме да се справим добре с контрола върху епидемията. Натам са насочени моите усилия. Ваксината е доброволна, а свободното движение на хора е ценност на ЕС. Трудно ми е да преценя дали това е редно или не. Това решение трябва да се вземе на политическо ниво”, каза той в отговор на въпрос дали ваксинираните ще имат предимства при пътуване.

Във връзка с разхлабването на мерките, министър Ангелов заяви, че днес премиерът е бил запознат с епидемиологичните данни към момента, с темпа а ваксинация и с всички предизвикателства, които са пред здравната система.

Важно! Борисов обяви как и кога К-19 мерките ще падат поетапно СНИМКИ

В тази връзка очертахме какви са възможностите. За пореден път искам да кажа нещо много важно: аз не съм човекът, който иска да затваря сектори или бизнеси. Но аз съм човекът, който иска да гарантира здравето и живота на гражданите. 

Не съм готов да плащаме цена с много загинали граждани. Постигнахме резултат, който е видим за всички. Емоцията и нетърпението не са най-добрият съветник в този момент. Затова не бързаме за никъде, ще продължаваме да обсъждане, да се срещаме с всички заинтересовани страни.

За да има хора, които трябва да ходят по заведения и молове, те трябва да са живи и здрави”, подчерта той.

„Сигурен съм, че в момента хората, които говорят, са здрави или тези, които са излекувани. Но интересът на онези, които са болни в лечебни заведения или са карантинирани вкъщи, лекарите, сестрите, санитарите – трябва да защитаваме и техния интерес.
Нека не бързаме с въпроси или решения, които да касаят мерки. Да не взимаме емоционални решения ”, призова той.


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ


 

11 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам