Над 24 000 души в България са поставени под карантина. Това стана ясно по време на брифинг в Министерския съвет на шефа на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски, премиера Бойко Борисов, вътрешния министър Младен Маринов и вицепремиера Томислав Дончев. 

"От началото на въведените МВР съвместно със здравните органи контролира спазването на наложената карантина на лица, завърнали се от чужбина, както и на контактни лица. В момента имаме образувани над 200 досъдебни производства, под ръководството на районните прокуратури", каза Младен Маринов. 

"Щабът казва, че това е основното нещо, което най-добре забавя разпространението на вируса", заяви Маринов. 

"Имаме над 24 000 карантинирани жители, като разбира се най-много има в София", призна той. 

"Знам, че има затруднение в движението при КПП-тата. Мерките са нови въобще за всички служители и за обществеността" заяви министърът и каза, че най-големи опашки има на входа на София от Перник. На Владая и към момента има 2 км. опашка. Тя вече намалява, изпратили сме 12 полицейски служители", каза министърът. 

"Мерките са строги, не искам да ви обнадеждавам, защото сме още в началото, но ще останат такива. Благодаря на всички полицаи, които работят денонощно, въпреки времето, което е неблагоприятно", каза Маринов.

Той заяви, че има защитни облекла за всички и добави, че се раздават храна и топли напитки на служителите на МВР.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!