Британският щам на коронавируса продължава да се разпространява по целия свят и миналата седмица е бил установен в 60 държави и територии, с 10 повече, отколкото на 12 януари, съобщи днес Световната здравна организация.

Южноафриканският вариант, който, подобно на британския, е много по-заразен от първоначалния вирус SARS-CoV-2, се разпространява по-бавно и е установен в 23 държави и територии, с 3 повече отколкото на 12 януари, уточнява СЗО в седмичния си епидемологичен обзор.

СЗО отбеляза също, че следи разпространението на два други щама, появили се в Бразилия: Р1, появил се в щата Амазонас. Той е регистриран също така в Япония у четирима души, пристигнали от Бразилия.

Следи се и разпространението на още един вариант на вируса. В съобщението на СЗО се казва, че за момента има недостатъчна налична информация, за да се прецени дали има промяна в скоростта на предаване и силата на зараза на тези нови щамове. Посочва се обаче, че техните генетични характеристики, сходни на британския и южноафриканския щам, изискват допълнителни изследвания.

Днес беше съобщено, че в китайската столица Пекин са установени първи два случая на коронавирус, свързани с британския щам. Те на територията на района Дасин.

Зам.-председателят на центъра за контрол и профилактика на заболяванията в Пекин Пан Синхо съобщи днес на брифинг, че първоначалният източник на зараза с британския щам е пристигнал от чужбина.

В края на декември Китай вече съобщи за случай на британския щам у студент, пристигнал в Шанхай от Обединеното кралство, припомня АФП.

На територията на Дасин, където е най-голямото международно летище на Пекин, всички търговски центрове са затворени. Освен това, властите проверяват за коронавирус всички лица, пристигнали от чужбина или от други региони на Китай след 10 декември миналата година.

Британският щам на коронавируса е установен у трима пациенти, заразили се преди няколко седмици и намиращи се в болница в Берлин, съобщи днес в. "Тагесшпигел".

На 24 декември във германската федерална провинция Баден-Вюртемберг беше установен първи случай на зараза с новия британски щам. На 28 декември в провинция Долна Саксония бяха установени още два случая на британския щам.