Европейският съюз отвори отново външните си граници за 14 държави извън блока още в сряда. Сред тях обаче не е САЩ. Жителите на Канада обаче ще могат да пътуват свободно до Стария континент. Решението влиза в сила от 1 юли, съобщава bg-voice.com.

Сред държавите, които са извън блока и ще могат безпрепятствено да влизат, са – Алжир, Австралия, Канада, Грузия, Япония, Черна гора, Мароко, Нова Зеландия, Руанда, Сърбия, Южна Корея, Тайланд, Тунис и Уругвай. Жителите на Китай също ще могат да минават границите на ЕС, но при определени условия.

САЩ отпадат от списъка, тъй като в последните дни там се наблюдава голям скок на новозаразените. До момента в САЩ има най-голям брой потвърдени инфекции и най-много смъртни случаи.

В ЕС няма да се допускат хора, живеещи постоянно в САЩ или друга трета страна със забрана, независимо от гражданството на човека, съобщи високопоставен служител в Брюксел, цитиран от „Ню Йорк таймс“.

Новите ограничения не са задължителни за 27-те членки на Съюза, но те ще са мотивирани да го спазят, защото иначе рискуват границите на другите страни да бъдат затворени за граждани на неспазващите правилото.

На този етап това изглежда означава, че ако живеете в САЩ, може да не успеете да влезете в друга страна от Европейския съюз,, освен България. Засега не е ясно колко държави ще приложат изискването за постоянно жителство, а не за гражданство, когато приемат хора, идващи от трети страни.

Последната заповед от вторник вечерта на здравния министър Кирил Ананиев казва, че граждани на ЕС могат да влизат на територията на България. Но за идващите от САЩ продължава да има задължителна 14-дневна карантина. Заповедта важи до 15 юли. В България могат да влизат и хора, които са във „фактическо съжителство с български граждани“, дори и да нямат гражданство, т.е. вашият американски съпруг/а биха могли да влезнат в страната, но също ще подлежат на двуседмична карантина.

Европа затвори външните си граници през март, след като в много държави извън общността се наблюдаваше ръст на заболелите.