Обмислят падането на маските за имунизирани лица на редица закрити обществени места. Това обявиха от здравното министерство. Това ще стане вероятно от понеделник, стана ясно на брифинг пред Министерството на здравеопазването. 

Хората ще трябва да носят сертификатите си, за да докажат, че са ваксинирани.


Маските ще останат в рисковите зони - големите търговски обекти, административни сгради, каза на брифинга заместник-министърът на здравеопазването Александър Златанов. 

Маските остават и в градския транспорт. 

Златанов добави, че имунизация ще се доказва чрез сертификат, а правилата ще се следят чрез внезапни проверки. 

"Заповедта, която ще издадем, ще каже точно какви ще са ограниченията. Ще оставим възможността на здравните инспекции да проверяват според обстановката", каза зам.-министърът. 

"Oбмисляме падане на маските в зали за спорт, фитнеси, малки търговски обекти, малки трудови колективи, но само където всички са имунизирани", каза той.

"Ще бъдем внимателни в стъпките. В зависимост от епидемиологичната обстановка в света, Европа и в България. В понеделник или вторник ще бъде издадена заповедта. Маските остават, когато има събития с много хора, когато контролът е труден. Малките заведения ще бъдат без маски, ако служителите им се имунизират", каза още той. 

Втората стъпка по отношение на предимствата на ваксинираните хора, засега не сме конкретизирали, но ще търсим варианти да имат предимство. Към момента нямаме конкретика, каза още той. 

Новите мерки ще бъдат следени от досегашните контролни органи. 

Постоянно се опитваме да стимулираме хората да се ваксинират. Опитваме се да търсим всякакви варианти хората да се ваксинират, по общини, по сектори. Правим информационна кампания, защото когато информираме хората по-добре, те повече искат да се ваксинират, каза още Златанов.

Материални стимули не се предвиждат. 

Към момента на европейско ниво се обсъжда дали на базата на антигенни тестове да се издават сертификати. Ние също продължаваме да обсъждаме този въпрос, уточни Златанов.