Южна Австралия прекара два дни в пълен локдаун, но не защото броят на заразените с COVID-19 драстично нараства, а защото един мъж... решава да излъже властите.

Локдаунът започва в сряда, след като регионът регистрира първите си 36 случая, които са предадени на местно ниво, от април насам. Един от тях е мъж, който работи в пицария. Но той решава да излъже здравните власти.

Мъжът заявява, че се е заразил в заведение за хранене, в които "просто отишъл да си купи пица".

Той твърди, че е хванал коронавируса за минути, а това кара властите да решат, че се изправят пред нов, екстремно инфекциозен щам на коронавируса. Затова те решили да спрат разпространението на заразата с крайни мерки - локдаун.

Истината се оказва друга. Мъжът не просто е наминал да си купи пица. Той работи в заведението и е прекарал няколко смени там с друг служител, който имал грипоподобни сиптоми.

Разбирайки това, здравните власти решават да прекратят локдауна три дни по-рано, тъй като през времето, в което областта е била затворена, са регистрирани едва 3 нови случая на COVID-19.

"Да се ​​каже, че кипя от ярост, ще е подценяване на ситуацията", заяви премиерът на щата Стивън Маршал.

Австралия разчита на блокировки, масово тестване и агресивно проследяване на контактите, за да сведе ежедневните инфекции близо до нулата. "Ние сме абсолютно притеснени от действията на този човек и ще разгледаме много внимателно какви последици ще има за него", добави Маршал.

Но последиците няма да включват полицейски действия срещу мъжа, тъй като "няма наказание, свързано с изричане на лъжи", казва комисарят на полицията в Южна Австралия Грант Стивънс.

"Вярвахме, че този човек просто е отишъл в ресторанта за пица и се е заразил след много кратко изложение на вируса", обясни той.

"Сега знаем, че е имал много близък контакт с друг човек, за когото е потвърдено, че е има COVID-19. Това промени динамиката значително. Ако този човек беше коректен към екипите за проследяване на контакти, нямаше да влезем в шестдневен локдаун."

Полицията не идентифицирала мъжа, който е изрекъл лъжата, но стана ясно, че той е работил в пицария Woodville в Аделаида.

Вестник Sydney Morning Herald съобщава, че е работил с охранител, който се е заразил с вируса в карантинен хотел в центъра на огнището, което е накара Южна Австралия да влезе в режим повишена готовност в понеделник.

На въпрос на репортери дали магазинът може да се нуждае от допълнителна охрана поради гнева на обществеността, Стивънс отговаря: "В този момент обмисляме всякакви варианти."

Австралия е регистрирала около 900 смъртни случая и общо 28 000 инфекции на COVID-19.