САЩ повдигнаха обвинение в тероризъм на мъж от Мисури, който е кашлял срещу клиенти в магазин и написал COVID на хладилната витрина. Той е бил арестуван и му е наложена глоба в размер на 25 000 долара, съобщава БГНЕС.

Служителите в магазина извикали полиция, след като видели, че 33-годишният мъж нарочно кашля срещу клиентите в магазина, „дишал върху хладилника“, а от вътрешната страна на витрината написал COVID.

След инцидента магазинът е затворен за дезинфекция.

Британец пък бе осъден на 6 месеца затвор, след като се изкашля върху полицай, твърдейки, че е заразен с новия коронавирус, предадоха Франс прес и БТА.

"Смятаме, че това е първата произнесена в Лондон присъда по свързан с коронавируса инцидент, в който е замесен полицейски служител", каза столичната полиция в изявление.

Във вторник полицай поискал от 55-годишния Адам Луис да го претърси, след като бил минувач му казал, че видял Луис да се опитва да отваря коли в западния лондонски квартал Уестминстър.

Тогава Луис извикал на полицая: "Имам Ковид! Сега ще ти се изкашлям в лицето и ще го пипнеш и ти!" След това той нарочно се изкашлял върху полицая, а освен това се опитал да го наплюе и да го ухапе, се казва още в полицейското изявление.

Той е бил задържан за опит за нанасяне на тежка телесна повреда, след което съд в Лондон го осъди на 6 месеца затвор за нападение над служител на силите на реда.

"Въпреки че този тип нападения за щастие е рядък, това беше ужасяващ инцидент и ние твърдо ще реагираме на такова недопустимо поведение", заяви главен полицейски комисар Хелън Харпър, която отговаря за Западен Лондон. Тя добави, че произнесената от съда присъда изпраща силно послание, че такива нападения няма да се толерират.