На 25 септември над 4 милиона фармацевти по света отбелязват Десетия световен ден на фармацевтите. Заради жизненоважната роля на всички фармацевти, които посрещнаха пандемията от COVID-19 на първа линия, Международната федерация по фармация (МФФ/FIP) обяви и Световна седмица на фармацията и аптеките от 21 до 25 септември. През целия месец се провеждат и виртуални обучения на FIP за фармацевтите по целия свят - за COVID-19, за антибиотичната резистентност, за астма и ХОББ, за въздействието от замърсяването на въздуха върху здравето и др. Целта е да се показват добрите практики от различните страни по света и как фармацевтите могат да помогнат на обществото. От Федерацията приемат и 8 нови цели за развитие на фармацевтичната професия относно лекарствената експертиза, грижите, насочени към хората, инфекциозни заболявания, употреба на антибиотици, достъпни лекарства и фармацевтични услуги, безопасност на пациента, дигитално здравеопазване, устойчивост във  фармацията.
Магистър-фармацевт Венелин Сапунаров, председател на УС на Регионална фармацевтична колегия София-столична

За поредна година Регионална фармацевтична колегия София-столична на Българския фармацевтичен съюз се включва в мероприятията на FIP и отбелязва Световния ден на фармацевтите на 25 септември. По инициатива на колегията от 21 до 25 септември магистър-фармацевтите в столични аптеки работят под мотото „Как фармацевтите променяме здравеопазването“. Лекарствата се поставят в специално брандирани хартиени пликове, чрез които пациентите да се запознаят с работата на магистър-фармацевтите и с кампанията. Освен празник за фармацевтите, на този ден специалистите по лекарствата в цял свят напомнят за значимостта на фармацевтичната професия.

„Професията на фармацевта се променя, за да бъдем от по-голяма полза за пациентите и обществото, а здравеопазването да бъде по-достъпно за всички и навсякъде“, обясни маг.-фарм. Венелин Сапунаров, председател на Столичната фармацевтична колегия. Той разказа, че почти цял месец се провеждат обучения за фармацевтите по света, в които участват и български магистър-фармацевти. На тези обучения се представят изследвания, открития и доклади, чрез които да се подобри животът на хората. „Фармацевти от различни страни предоставят услуги за ХИВ/СПИН, астма и ХОББ, измерване на кръвното налягане и кръвната захар, програми за отказ от тютюнопушене и други. По света фармацевти подобряват и имунизационния обхват, като правят ваксинации. Фармацевтите работят неуморно и за да спрат разпространението на COVID-19 и да гарантират достъпа на хората до необходимите им лекарства“, посочи той. „Всички тези фармацевтични грижи са, за да се подобри здравето на обществото, за да живеят хората по-дълго и по-добре, както и за да се спестяват средства на здравните системи“, обобщи маг.-фарм. Сапунаров.
Магистър-фармацевтите по света променят здравеопазването чрез различни здравни услуги като  здравословни съвети, измерване на кръвната захар и кръвното налягане, ваксиниране за предотвратяване на болести и гарантиране на правилното приемане на лекарствата

Темата на тазгодишния Световен ден на фармацевтите - „Трансформация на глобалното здравеопазване“ цели да информира как фармацевтите променят здравеопазването чрез различни здравни услуги в обществото. А именно - консултации за здравословен начин на живот, ваксиниране за предотвратяване на болести и осигуряване на правилното приемане на лекарствата, за да се управляват по-добре заболяванията и да се подобрява качеството на живот. Темата е и за това как фармацевтичните учени удължават живота на хората, разработвайки безопасни и ефективни лекарства и ваксини, както и как преподавателите по фармация гарантират, че има достатъчно квалифицирани и компетентни фармацевти.
Опашка от хора по време на пандемията през март 2020 г. пред столична аптека. Когато всичко затвори, магистър-фармацевтите останаха да работят в аптеките, за да гарантират достъпа на пациентите до необходимите им лекарства.

Столичната фармацевтична колегия препоръчва на пациентите да търсят и да питат магистър-фармацевта в аптеката за своята терапия, за дозировката и правилния прием на лекарствата. „Фармацевтите сме специалистите, които знаем всичко за лекарствата, за да бъде безопасна и ефективна терапията Ви“, посочват от колегията. Те съветват пациентите да търсят в аптеката само магистър-фармацевт относно лекарствата по лекарско предписание, тъй като единствено магистър-фармацевти могат да отпускат лекарства по рецепта от лекар. От колегията смятат, че опитите да се подменят магистър-фармацевтите с неспециалисти, са опасни за пациентите. В ЕС професията на фармацевта е регулирана и има изискване образованието им да бъде минимум петгодишно. Освен това фармацевтите непрекъснато инвестират в продължаващо обучение. „По света вече има много проучвания, които доказват ползите от фармацевтичните грижи - здравните резултати на пациентите се подобряват, неправилно предписаните лекарства и евентуалните усложнения намаляват, добавената стойност, която фармацевтите дават за здравните системи, нараства, подобрява се качеството на фармацевтичните услуги“, обясняват от Столичната фармацевтична колегия.