Надзорният съвет на НЗОК обмисля да изплати надлимитната дейност на лечебните заведения на разсрочено плащане. Причина е в заведените  дела от лечебните заведения срещу Касата, които заедно с лихвите увеличават сумата, която трябва да им бъде изплатена. Това става ясно от стенограмата от заседанието на Надзора от 8 май тази година, публикувана на сайта на Здравната каса.

Общата стойност на извършената, но неизплатена от НЗОК медицинска дейност за 2015, 2016 и 2017  г. е 153 млн. лв. В момента повечето болници съдят Здравната каса, като съдилищата масово приемат, че НЗОК трябва да плати реално оказаните медицински услуги. В процеса на делата между двете инстанции обаче сумата нараства, защото в нея се включват и лихвите.

„Аз ще подготвя информация за всички дела между първа и втора инстанция. Генералният въпрос е, ако вземем решение примерно, ни казва консултантът, че това дело го губим, го плащаме с какви пари?“, пита надзорниците управителят на Касата д-р Дечо Дечев.

Според члена на Надзорния съвет и председател на  Федерацията на синдикатите в здравеопазването - КНСБР д-р Иван Кокалов това дава основание на Касата да влезе в преговори, НЗОК да се откаже от обжалване на присъдата на първа инстанция, ако лечебните заведения се откажат от лихвите.

„Те се отказват от лихвите, обаче остава примерно 1 млн. лв. да им платим и ги взимаме от къде? 155 млн. лв. са общо по искове от 2015 г. до 2018 г. за надлимитна дейност, която Касата би заплатила, ако загуби всички дела без лихвите“, казва д-р Дечев.

 „Ние се разбираме примерно, че в рамките на две години ние ще ги изплащаме на траншове, няма да е накуп. Всичко е въпрос на договореност. Ще се договорим, че няма да ги плащаме накуп, а ще ги плащаме във времето“, казва д-р Кокалов. Д-р Дечев подкрепя предложението, като допълва, че в преговорите може да бъде включено, че разплащането ще започне от 2020 г.  

Според проф. Григор Димитров, член на Надзорния съвет и главен директор в БСК, сумата за плащане ще надхвърли 200 млн. лв. след приключване на делата. „Моето предложение е да има прозрачност и тази важна информация да не я получаваме от медиите. Надзорът трябва да има информация, за което подкрепям д-р Дечев, за да знаем как и от къде ще погасяваме тези задължения“, казва още той.  

Припомняме, че на Събора на БЛС беше решено да се настоява изплащането на надлимитната дейност на болниците на стойност 153 млн. лв. да стане с икономии реализирани от бюджета за болничната помощ за 2019 г. От Касата обаче смятат, че икономии няма да бъдат реализирани.

Надзорният съвет е решил да обсъди въпроса отново, след като получи информацията за делата, спечелени на първа инстанция и след консултация с външни юристи, като обещанието на д-р Дечев е това да се случи на следващото заседание на Надзора, което се е състояло на 27 май.