Ще усещаме последиците от пандемията поне още 2-3 години. От настояща гледна точка едва ли някои от бизнеса си прави илюзии, че до края на тази година нещо ще е приключило. Това заяви икономическият блогър Христо Христов, в предаването "В развитие“на BloombergTV.

Според него в момента ползите от емитирането на нов държавен дълг в България са повече от рисковете, тъй като несигурността остава висока и не е ясно какво допълнително количество финансови стимули ще бъде необходимо. 

"Ефектите на третия локдаун ще бъдат смекчени, тъй като бизнесът вече започна да се адаптира към тези условия на работа“, смята гостът.
Според него този път ефект върху туризма няма да бъде голям, тъй като сме в края на зимния сезон, а летният още не е започнал. В същото време Христов очаква ограниченията до окажат по-голямо влияние върху търговията.

"С разпространението на ваксините се появи известна увереност, но все още не е ясно как ще се развие разпространението на вируса след по-голям процент на имунизации. Ако тази несигурност продължи по-дълго може да има вълна от фалити, но и не мисля, че някои от бизнеса си прави илюзии, че след няколко месеца това ще е приключило“.

"Целта на правителствената подкрепа не е да се възстанови загубените обороти, а да се подпомогне бизнеса да запаси своите производствени мощности“, заяви Христов.

По думите му голям проблем е това, че на ниво ЕС нямаше единна позиция за мерките, тъй като това е довело до дисбаланси и до усещане, че в някои държави се прави повече, отколкото в други.

"Предвидимост в тази ситуация може да се постигне само от гледна точна на диалог между правителство и бизнес и ясно разписани правила какви действия ще се предприемат при определено ниво на заболеваемост“.