В Западна Турция, град Коджаели се провеждат тестове за ваксина срещу Covid-19. Този район е известен с големия брой хора с двойно българско и турско гражданство.

Нашенците изразили голям интерес към ваксината и доброволците се записали в дълги списъци споделят живеещи в района, пише "Марица". 

Изпитанията са за потенциална ваксина, която се разработва от Китай, за COVID-19 се провеждат в държавната университетска болница в града.
 
Първоначално 550 доброволци ще бъдат инжектирани с ваксината на групи от 10 души в болницата.

Тестовите изпитвания от третата фаза вече започнаха в Медицинското училище на университета Хачеттепе в столицата Анкара, където над 20 доброволци здравни работници са инжектирани с ваксината.

Както беше в случая с Анкара, здравните работници, които са в челните редици в борбата срещу пандемията, ще участват в тестовете в Медицинското училище на Университета и в Коджаели.

„Имаме дълъг списък с доброволци. Те задават предимно въпроси относно възможните странични ефекти на ваксината и доколко ефективна би била ваксината “, каза професор Сила Акхан от университетската болница в Коджаели.

Професор Мурат Гьокова от университета Хачеттепе заяви по-рано тази седмица, че китайската ваксина има само леки странични ефекти върху доброволците.

Изглежда, че ваксината причинява реакция на мястото на инжектиране и умора, които обикновено се наблюдават като странични ефекти на всички други ваксини, според Гьокова.

Очаква се тестовете за китайската ваксина да бъдат проведени в общо 25 центъра в Турция.