Над сто са официално регистрираните чревни инфекции в страната в рамките на четири седмици – от 29 май до 25 юни. Това показват данни на Министерство на здравеопазването. 107 са засегнатите от салмонелоза, а 17 – от дизентерия. Лятото е сезонът, в който зачестяват хранителните отравяния и инфекциите, затова трябва да бъдем внимателни по отношение на това, което консумираме.

Доц. Атанас Мангъров, началник на Детската клиника в Инфекциозна болница – София разкрива как да се предпазим. Хранителното отравяне представлява заболяване, при което човек поглъща токсични вещества, които са се образували в неправилно съхраняван хранителен продукт, обясни той. „Във всеки хранителен продукт нормално се съдържа някакво количество бактерии, които обаче не са достатъчни, за да причинят заболяване. Но когато този продукт не се съхранява при правилни условия на ниска температура, тези микроби могат да се размножат и да доведат до натрупване на токсини, които да ни навредят”.


Хранителната интоксикация протича най-често с повръщане, диария и температура. Тя е сериозен проблем както за малките деца, така и за възрастните, защото се развива много бързо и е възможно човек да изпадне в шок, което налага спешно лечение. По-тежко протича, ако човек има придружаващо заболяване. „Ако имаме сърдечно-съдови заболявания или проблеми с атеросклероза, може да получим инсулт, затова е важно да се реагира навреме”, обясни доц. Мангъров.

Пациентите с хранително отравяне обикновено са в шок, затова целта на първо място е да се изведат от това състояние, да се възстановят кръвообращението и организмът от диария и повръщане. Няколко дни болният остава на диета, при която в продължение на 4-5 дни приема бисквити, солети, сухари в ограничени количества.

Най-тежкото хранително отравяне е ботулизмът. Обикновено се получава при консумация на домашно приготвен консервиран хранителен продукт, който може да бъде замърсен със спори на ботулизъм. Когато не е спазена технологията на производството на продукта, от тези спори могат да се развият вегетативни форми на клостридиум ботулинум – микробът, който причинява ботулизма. „Когато ботулиновите бактерии са се размножили и се образува ботулинов токсин, се получава много тежко ботулиново хранително отравяне”, поясни доц. Мангъров. При него се блокират нервно-мускулните синапси, човек не може да фокусира добре, да говори и да гълта, възможно е да се стигне и до летален изход.

За да избегнем хранително отравяне, специалистите съветват да съхраняваме продуктите в хладилник. Ако са замразени, може да се запазят по-дълго време, но е добре да се държат не повече от три дни в хладилник, и ако установим промени в миризмата, защото вкусът по-трудно се долавя, да не се консумират.
Хранителните отравяния често се случват в заведения за обществено хранене, ресторанти, където е възможно да се получи пробив в хигиената или в технологията на съхранение на хранителните продукти. „Обикновено тогава приемаме по 15-20 души наведнъж, като общото между тях е, че всички са яли едно и също”, казва доц. Мангъров. Затова е важно да избираме внимателно къде се храним и да избягваме места със съмнителна хигиена.

Опасни могат да бъдат и топлите витрини в магазините, ако храната не се съхранява правилно. Ако в тях има замърсяване или храните стоят един ден на топло във витрината, се създават добри условия да се намножат бактериите в храната и по този начин се стигне до интоксикация. Особено внимателни трябва да бъдем при избора на печени пилета, защото при тях има възможност да се получи фекално замърсяване при умъртвяване. На повечето места има строго определена технология на производството на тези храни и няма риск, но когато не са добре обработени термично, полусурови са или стоят един ден в топлата витрина, са опасни за прием.

Яйцата, храните, съдържащи яйца, както и млечните продукти, също са много чувствителни на съхранение, затова трябва да следим за неестествена миризма, цвят или консистенция, най-вече за съмнителна миризма. Ако е налице един от тези признаци, не трябва да приемаме храната.
„Внимавайте с какво се храните, съхранявайте добре продуктите си и избягвайте места със съмнителна хигиена”, обобщава доц. Мангъров.

Източник: "Труд"