Ако трябва да опишем с прилагателни 2020 година, то „странна“ определено би била една от думите. Другите предпочитаме да пропуснем, знаем, че се въртят в съзнанието ви.


Промени се общуването. Начинът на работа. Начинът на обучение. Пътуванията и семейните празници ту се позволяваха, ту забраняваха. Мерки, маски, мнения. 
Много.

Странното далеч не приключва с обратите, които годината ни поднесе.

Има доста любопитни и необясними засега случаи на хора, чиито съдби са пряко свързани с COVID-19. Какво им се е случило? Защо и каква е причината? Не сме сигурни, че знаем всички отговори, но искаме да споделим.

Да си позитивен месеци наред

По принцип се приема, че ако се разболееш от COVID-19, би трябвало да се изолираш за 10-14 дни, да подсилиш имунитета си и да приемаш определени медикаменти според състоянието си. Две седмици е поносимо време. Но какво бихте почувствали, ако се наложи да се заключите вкъщи за няколко месеца? Ако кризата уж е минала, а тестът ви отново е позитивен?

Това се случва с лекар от Америка – Колин Кивлахан, която през март вижда положителния си тест за COVID-19.  С мъчителна кашлица и други оплаквания, тя се изолира и започва битката си с болестта. В края на март състоянието ѝ значително се подобрява, но за кратко. Кашлицата и треската се връщат, след което дамата отново има позитивен тест за упорития коронавирус.

От март до юни Колин периодично си прави тестове, като регулярно те биват позитивни. Обонянието ѝ продължава да липсва през това време. 
Едва през септември тя се връща към работата си и заявява, че вече разбира много по-добре пациентите със заболяването и емоциите, които то би могло да породи. Оказва се, че нейният странен случай не е толкова изолирано явление. 

При много хора с COVID-19 симптомите продължават да се проявяват (макар и понякога притъпени) месеци подред. Това е върховно изпитание както за физическото, така и за психическото здраве на болния.
 

Нетипични за Covid-19 симптоми

Когато първо се заговори за коронавирус,  симптомите, които се приписваха на състоянието, бяха: кашлица, задух, температура, болки в гърлото. По-късно се допълниха с нарушено обоняние и проблеми с вкусовите рецептори, както и с диария. 

Интересно е да се знае, че има необичайни симптоми, които част от заразените наблюдават. Един от тях е свързан със странно парене, подуване и дискомфорт на крайниците. Това може да бъдат болезнени или зачервени пръсти на крака или ръце, а понякога нозе, които са подути и раздразнени, сякаш си ходил по жарава.

При някои пациенти с COVID-19 се наблюдава и друг странен симптом – бели петна, частична загуба на паметта. Косопадът е още едно необичайно проявление на заболяването при част от заразените.

Неясен източник на зараза и двойки с различни резултати

Странно е, когато се пазиш, не контактуваш, редовно се миеш, но все пак се разболееш от коронавирус. Не само ти, но и цялото ти семейство. Това се случва с една млада индийка, която споделя, че в края на август се разболява. След нея и другите членове на семейството ѝ са с положителен резултат от теста.
 Единствените ѝ контакти в дните преди това са били с приятелки на кафе. Те се оказали отрицателни. Според нея семейството ѝ също не е имало среща с болни хора. Как тогава се е случило? Докосване на повърхност, недостатъчно добри маски или друго? Това не са единствените случаи и въпросителните продължават да се трупат.

Все по-често (дори и в България) чуваме за семейства, в които двойките са с различни резултати – един положителен и друг – отрицателен. Въпреки че спят заедно, въпреки че стоят близо един до друг. Очевидно вирусът крие своите странности и тепърва ще ни изненадва с нови случаи и неоткрити досега факти.

Най-странното нещо, свързано с COVID-19, безспорно си остава неговата поява. И огромната мощ, с която промени целия свят.