В пъти по-малко болнични са издадени тази година на фона на големия брой болни и в изолация заради коронавируса. Това сочат данни, съобщи Нова телевизия.


Ако погледнем цифрите на НОИ, през октомври тази година са приети около 230 000 болнични листове. Това е с почти 11 400 по-малко от същия период през миналата година. През 2020 г. до момента общо приетите болнични листове са малко над 2 250 000. Това е с близо 378 000 по-малко спрямо 2019 г.

Едва 36 000 от болничните тази година са за карантина за коронавирус. Лични лекари признават, че с настъпването на пандемията вместо пациенти за болничен молят и работодатели.

„Пролетта имаше по-голям натиск върху нас от работодатели за издаване на болнични. Тогава паниката беше голяма и ако вие кихнете в работата, работодателят ви праща да си ходите”, обясни пред Нова телевизия д-р Атанас Пелтеков, общопрактикуващ лекар.

Междувременно, болни хора продължават да работят и от вкъщи, под формата на хоумофис. Така - болничните намаляват още, а разликата спрямо миналата година се усеща и по още една причина - спирането на плановия прием в болниците. Изкривената статистика пациентските организации обаче определиха като бомба със закъснител.

От справката на НСИ пък става ясно, че смъртността също се повишава от края на юни. Пример е последната седмица на октомври, в която починалите са с 652-ма повече, спрямо 2019 г. са средно с между 20 и 30 повече спрямо същия период на миналата година.