Един от най-старите клонове на имунната система, наречен комплемент, може да влияе на тежестта на COVID заболяване. Това твърдят изследователи от Колумбийския университет към Медицински център Ървинг на базата на собствено проучване.

Сред други открития, свързващи комплемента с COVID, изследователите установяват, че хората с разстройство, причинено от свръхактивен комплемент (възрастова дегенерация на макулата) са изложени на по-голям риск от развитие на тежки усложнения и смърт, причинени от вируса.

Откритията означават че съществуващите лекарства, които блокират комплемента, могат да помогнат при лечение на пациенти в тежко състояние.

Учените също така са открили доказателства, че активността на коагулацията (съсирването на кръвта) е свързана с това колко тежко протича COVID заболяването и че мутациите в някои гени на комплемента и коагулацията са свързани с хоспитализация на заболелите пациенти.

"Заедно тези резултати предоставят важни прозрения в патофизиологията на COVID-19 и описват ролята на комплемента и коагулационните пътеки при определяне на клиничните резултати на пациенти, заразени с SARS-CoV-2," казва д-р Саги Шапира, магистър по обществено здраве, който ръководи проучването с д-р Николай Татонети. И двамата професори работят към Колежа Вагелос за Медицина и Хирургия към Колумбийския университет

Макулна дегенерация е свързана с по-голяма смъртност при COVID

Ако комплементът и коагулацията влияят върху това колко тежко протича заболяването от COVID, хората с предварително съществуващи хиперактивен комплемент или нарушения на кръвосъсирването трябва да бъдат по-податливи на вируса.

Сред 11,000 пациенти с COVID, които са дошли в Колумбийския университет към Медицински център Ървинг, положителни с COVID-19, изследователите установиха, че над 25% от тези с дегенерация на макулта умират, в сравнение със средната смъртност от 8.5%, и приблизително 20% изискват интубация. По-голямата смъртност и интубация не може да се обясни с разликите във възрастта или пола на пациентите.

"Комплементът също е по-активен при затлъстяване и диабет", казва Шапира – и може да помогне да се обясни поне отчасти защо хората с тези състояния също имат по-голям риск от смъртност от COVID."

Хората с анамнеза за нарушения на коагулацията също са изложени на повишен риск от смърт и от COVID инфекция.

Лекарите, лекуващи пациенти с COVID, забелязват проблеми със коагулацията от началото на пандемията и са в ход няколко клинични изпитвания, за да се определи най-добрият начин за използване на съществуващите антикоагулационни лечения.

Инхибиторите на комплемента се използват в момента при относително редки заболявания, но съществува поне едно клинично изпитване за тестване на хипотезата. 

"Мисля, че нашите открития осигуряват по-силна основа за идеята, че коагулацията и комплементът играят роля в COVID", казва Татонети, и се надяваме, че това ще вдъхнови другите да оценят тази хипотеза и да видим дали това е нещо, което може да бъде полезно за борбата с продължаващата пандемия."