Скоростта на епидемията намалява, но трябва да сме по-предпазливи. Прекалено бързото сваляне на мерки крие рискове, защото имаме неясна ситуация без прецедент. Това заяви в ефира на bTV доц. д-р Красимир Минкин, неврохирург в УМБАЛ "Св. Иван Рилски".

"Трябва да продължим да спазваме дистанция, понеже ситуацията е неизвестна и може да се развие в неблагоприятна посока. Има много неизвестни, за да се изказваме самодоволно. Позицията ни трябва да е умерена и накъде по средата - да не изпадаме в истерия, нито пък да подценяваме коронавируса и да го сравняваме с обикновено грипче", добави медикът. 

Запитан падането на коя мярка по-точно го притеснява, д-р Минкин отвърна: "Попринцип съм за поетапното разхлабване на мерките, но лично като лекар ме притеснява отварянето на граници със страни, които все още са в сравнително опасен етап от пандемията. Виждам контраст с прекалените мерки - брифинги в 23 ч. преди около месец и т.нар. поетапно, но доста рязко разхлабване на мерките сега".

"Здравната система се справи много по-добре от очакванията на обществото. Ако има плюс от ситуацията, то е че доверието в здравната система в България се повиши", каза още той.