Няма "План Б", ако системата за електронни рецепти се срине. Това заяви в ефира на Нова телевизия председател на Асоциацията на собствениците на аптеки в България  Николай Костов по повод преминаването от хартиена към електронна рецепта.

„Още преди първи юни ще бъдат отстранени всички неясноти. Мисля, че ще бъдем готови. Не мисля, че ще има кой знае какви катаклизми“, заяви Костов.

„Наистина няма "План Б", ако системата се срине. Когато няма интернет рецептата се запазва в облак, който достига до фармацевта , когато интернетът дойде. Няма да се приема хартия, няма да се приема разговор по телефона между лекари и фармацевти“, категоричен бе той.

Няма изключение в наредбата, дори и да става дума за животоспасяващо лекарство, поясни още той. Незрящи и трудноподвижни трябва да правят същото, което е валидно за хората без увреждания.

„Всички хартиени рецепти за хронични заболявания например, издадени преди крайния срок и с продължителност от няколко месеца, ще се изпълняват до края на валидността им“, поясни Костов.