Германия регистрира най-голямото увеличение на новите случаи на коронавирус от началото на май, предават световните осведомителни агенции.

Институт "Роберт Кох", правителствената агенция за контрол на заболяванията, отчете 1226 нови случая, с които в страната достигнаха общо 218 519.

Пикът на епидемията беше в началото на април, когато институтът потвърди над 6000 нови случая на ден. Общо 9207 души са починали от коронавируса в Германия след шест нови смъртни случая от вторник.

"Това е притеснително, без съмнение", коментира здравният министър Йенс Шпан пред радио Deutschlandfunk, коментирайки увеличението на случаите.

"Тук виждаме, като резултат от завръщането на пътници, също и партита от всякакъв вид...ние имаме по-малки и по-големи огнища в почти всички региони на страната", подчерта той.

Министърът призова гражданите да бъдат "много, много бдителни".

В последния доклад за ситуацията от вторник Институт "Роберт Кох" отбелязва, че броят на районите, където няма случаи на коронавирус за период от седем дни, е спаднал значително. "Тази тенденция е тревожна", алармира институтът.

Пояснява се, че има сериозно увеличение в западната провинция Северен Рейн-Вестфалия и северния пристанищен град Хамбург. Случаите на коронавирус са над средните нива в столицата Берлин и централната провинция Хесен.

Днес учениците в Северен Рейн-Вестфалия се върнаха в клас. Над 400 случая са потвърдени в баварски окръг.

Междувременно Йенс Шпан заяви, че е скептичен за руската ваксина. Според него ключово е да има безопасен и тестван продукт пред това Русия да се хвали, че е създала първата ваксина в света.