Случай на коклюш бе регистрират у нас, съобщиха от Здравното министерство. Заболяването е било открита миналата седмица, а пациентът е хоспитализиран. То е изключително заразно, като се предава лесно от човек на човек по въздушно-капков път при кихане и кашляне, пише Trafficnews.bg.

Шествалентната ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомелит и др. е включена в задължителния имунизационен календар. Общопрактикутащите лекари в Пловдив обаче отчитат увеличаване броя на малчуганите с пропуснати ваксини, което води и до завръщане на някои заболявания като коклюша.

Проблемът се наблюдава не само у нас, но и в световен мащаб. През последните години заболяването започва да се завръща в много от развитите страни, в които под влияние на различни антиваксинални „теории“ част от родителите оставят децата си без тази важна за здравето им ваксина.


По данни на  Световната здравна организация през 2015 г. коклюшът е причина за 89 000 смъртни случая в целия свят. За 2014 г. статистиката е още по-стряскаща – общо 24.1 милиона заболели от коклюш и 160 700 умрели деца на възраст под 5 години.

Преди въвеждането на ваксинацията срещу коклюш в България, в страната ни ежегодно са били регистрирани хиляди заболели и по няколкостотин смъртни случая.

Само за 10 години (от 1950 г. до 1959 г.) общият брой на заболелите е 130 346 души, вариращ между 2 893 през 1950 г. и 22 885 през 1954 г. Масова имунизация на децата у нас започва през периода 1957-1959 г. и това довежда до постепенно и устойчиво намаляване на броя на заболелите.

Смъртността рязко намалява след 1965 г. Общо за последните 20 години са регистрирани 2 787 заболели и 5 смъртни случая.

Естествената инфекция и ваксинация не осигуряват доживотен имунитет срещу болестта и това е много важно да се знае от всеки, за да не се подценява и пропуска реимунизацията. Най-уязвимите групи са подрастващите, които не са реимунизирани и възрастните хора, при които имунитетът е отслабнал.

Най-застрашени пък са бебетата, на които още не е поставена ваксина и могат да се заразят от по-голям брат или сестра (без повторна ваксинация) или баба и дядо. Затова експертите предлагат у нас да започне да се прави реимунизация с комбинирана ваксина срещу дифтерия, тетанус и коклюш, за да се овладее риска от повторно разболяване при подрастващи и възрастни.

През изминалата седмица у нас са регистрирани и общо 1 422 случая на остри заразни заболявания срещу 1 662 случая за предходната седмица. От тях 419 са случаите на грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) срещу 426 случая за предходната седмица. Общата заболяемост от грип и ОРЗ за страната е 11,01 на 10 000 души срещу 11,19 на 10 000 души за предходната седмица.

Ето и пълните данни за епидемиологичната обстановка у нас през изминалата седмица:

Чревни инфекции: регистрираните случаи са както следва:

Вирусни хепатити 45 случая срещу 36 случая за предходната седмица;

Дизентерия 2 случая срещу 2 случая за предходната седмица;

Ентероколити 106 случая срещу 121 случая за предходната седмица;

Колиентерити 4 случая срещу 4 случая за предходната седмица;

Кампилобактериоза 1 случай срещу 3 случая за предходната седмица;

Ротавирусен гастроентерит 5 случая срещу 9 случая за предходната седмица;

Салмонелози 6 случая срещу 3 случая за предходната седмица.

 

Въздушно-капкови инфекции: регистрираните случаи са както следва:

Варицела 24 случая срещу 37 случая за предходната седмица;

Коклюш 1 случай срещу 0 случая за предходната седмица;

Скарлатина 4 случая срещу 0 случая за предходната седмица.

 

Трансмисивни инфекции: регистрираните случаи са както следва:

Ку-треска 1 случай срещу 1 случай за предходната седмица;

Лаймска борелиоза 3 случая срещу 3 случая за предходната седмица;

Марсилска треска 2 случая срещу 4 случая за предходната седмица.