Нова мутация на коронавируса е открита в южната част на Германия. Тя е индентифицирана в огнище на COVID-19 в клиниката в град Гармиш-Партенкирхен (федерална провинция Бавария), съобщава вестник  Der Munchner Merkur.

По данни на изданието в болницата са заразени 73 души - както служители, така и пациенти. Трима от тях са диагностицирани с неизвестен досега щам на коронавирус.

Анализите са изпратени за допълнително проучване в берлинската клиника „Шарите“ от екипа на германския вирусолог №1 професор д-р Кристиан Дростен. Експертите са установили, че наистина става въпрос за съвсем нов вариант на COVID-19, но все още не знаят какви са неговите характеристики.

Сега е добре известно, че вирусът мутира, т.е.променя се. „От началото на пандемията в целия свят са открити над 12 000 промени в последователностите“, подчертава Франк Нидербюл, управляващ директор на болницата. 

В началото на миналата седмица специалистите в лабораторията на Garmisch-Partenkirchner Haus са открили нетипичните резултати за първи път при изследване на цитонамазки. Специално лабораторно устройство, което болницата е придобила по време на пандемията, е направила това възможно. „Машината показа различни резултати, затова ги проследихме“, подчертава Нидербюл .

Според експертите от „Шарите“ досега в света са идентифицирани повече от 12 хиляди мутации на коронавируса. Към момента те са най-притеснени от т.нар. британски щам поради високата му заразност.