Животът се промени заради коронавруса, но не трябва да забравяме, че има и други болести и трябва да се грижим за всички останали пациенти.


Това каза в ефира на bTV общопрактикуващият лекар,  педиатър и член на УС на БЛС д-р Гергана Николова.

По думите на началник на Клиниката по алергология в „Александровска“ болница доц. д-р Мария Стаевска глобалната зараза не е превърнала българите в хипохондрици, защото у нас засегнатите са по-малко.  

„Усещам, че пациентите, които имат придружаващи заболявания са се паникьосали, но им обясняваме, че когато си взимат лекарствата – рискът е по-малък“, допълни тя. 

Медиците признаха, че все още има липса на предпазни облекла в болниците. За да помогнат, от БЛС са отворили дарителска сметка.

Д-р Стаевска каза, че въпреки близките симптоми между пролетните алергии и COVID-19 – лекарите ги различават. „При алергията няма температура, болки в гърлото.

Сърбежът пък е характерен само за алергиите“, допълни тя. По думите ѝ хората с астма трябва да бъдат изключително внимателни с дезинфектантите, защото влияе лошо на заболяването.  

Пациентите със сърдечни заболявания също са рискова група и прекарват по-трудно COVID-19. „Това може да се контролира, ако се постараем сърцето ни да бъде в оптимално здраве.

Това не означава да не се консултираме с кардиолозите, ние сме тук за вас“, каза доц. Яна Симова, завеждащ отделение по Кардиология в „Аджибадем Сити Клиник“.