Архитектите и дизайнерите са отговорни за визуалните, топлинните и акустичните характеристики на пространствата, както и за качеството на въздуха в помещенията на офисите и домовете ни. Те са от основно значение, като се има предвид, че типичният градски жител прекарва средно 90% от времето си на закрито.

Ситуацията около COVID-19 обаче фокусира вниманието и върху обработването на повърхностите. В успешното им третиране се наложи един иновативен германски нанопродукт за дълготрайна дезинфекция, разказа пловдивският арх. Григор Михов пред "Марица".

С него последно бяха третирани 400-те заслона по автобусните спирки в Пловдив. Това не само им осигури по-добра защита срещу микроорганизми и вируси, включително COVID-19, но и спести средства на Общината, уточни архитектът.

Сега усилията ни са насочени към поддържането на общите части в големите жилищни комплекси под тепетата. С минимални инвестиции собствениците могат да постигнат една оптимално чиста среда на обитаване - като се започне от входните врати и асансьорите и се стигне до перилата по стълбите - всички тези повърхности е достатъчно само един път да се обработят с модерната нанотехнология.

Тя се предлага от пловдивска фирма, ексклузивен представител за България на германска компания, която е сред водещите в развитието и приложението на нанотехнологиите.