Забрани за провеждане на масови мероприятия със събиране на много хора на едно място от частен и обществен характер издаде кметът на Велинград д-р Костадин Коев, съобщава "Монитор".

Заповедите за това са от вчера и влизат в сила на старта на летния туристически сезон, на който местните представители на този бранш основно разчитат. 

Като мотиви за новите разпореждания градоначалникът посочва множеството новозаразени, ниският капацитет на болничните заведения на територията на общината, както и масовото неспазване на мерките за безопасност и дистанция на различни мероприятия са причината да издам тези заповеди.

Всичко е насочено единствено и само към опазването на здравето, което е на първо място - преди забавленията, празненствата и икономиката. Ако сме здрави, ще можем да се веселим и да възстановим бизнеса! Моля Ви да се пазим!", коментира кметът на Велинград.

Така Денят на Велинград, който тази година трябваше да се отбележи на 4 юли, няма да се състои. Основната причина за отмяната на празника е усложнената епидемична обстановка. В подкрепа на заповедта на кмета д-р Костадин Коев са и становищата на читалищата, чиито състави са в основата на програмата, свързана със събитието.

Ръководствата на ЦПЛР-ОДК, ОНЧ „Св.Св. Кирил и Методий -1905”, НЧ „В. Левски -1904” и НЧ „М. Драгинов-1936” в свои писма изразяват притесненията си за здравето на самодейците и зрителите, предвид извънредната обстановка в страната и нарастването броя на заболелите територията на Община Велинград, съобщиха от местната администрация.