Новината за официалното регистриране от руските здравни власти на ваксина срещу COVID-19, наречена “Спутник В”, бе посрещната със скептицизъм от мнозина експерти (основно западни), като основните критики са, че не е изпитана върху достатъчно голям брой хора, известен като Фаза 3 на тестовете за ваксини.


Специалисти твърдят, че няма достатъчно данни за руската ваксина, включително как е направена тя, доколко безопасна е, какъв е имунният отговор и дали наистина предпазва от COVID-19.

Руски официални представители и експерти, включително участвали в разработването й, днес предоставиха допълнителна информация за “Спутник В”.

Това е двукомпонентна векторна ваксина на основата на човешкия аденовирус (който съдържа S-антигена на новия коронавирус), съобщи руското здравно министерство.

От ведомството допълниха, че ваксината е преминала всички необходими изпитания за безопасност и ефективност върху няколко вида животни (гризачи и примати), а след това е била тествана на две групи доброволци (по 38 души във всяка).

Ваксината не съдържа компоненти на COVID-19. Вкарва се в организма по двукратна схема (две инжекции през определен период), което дава възможност за формиране на по-дълъг имунитет - до две години, допълниха от министерството.

Платформата, използвана за създаването на “Спутник В”, е разработвана от руски експерти почти 20 години и всъщност представлява база за други ваксини от миналото, като тази срещу ебола, посочва Ройтерс.

Една от последните ваксини, разработвани от руския Национален изследователски център “Гамалея”, който създаде “Спутник В”, била срещу MERS, върлувал през 2012-2013 г., който също е коронавирус.

“Когато се появи новият коронавирус, нямахме никакви съмнения какво да правим и как”, казва зам.-шефът на центъра “Гамалея” Денис Логунов.

“Изглежда чуждите ни колеги усещат специфичните предимства на руската ваксина и се опитват да изразят мнения, които според нас са напълно безпочвени”, коментира днес руският здравен министър Михаил Мурашко.

Оксфордският университет разработва ваксина съвместно с британско-шведския фармацевтичен гигант “AstraZeneca”. Изпитанията сред над 1000 души установили, че тя е безопасна и създава имунитет. Лондон вече е поръчал 100 000 дози.

Ваксината на китайската компания “Sinovac Biotech” навлезе във вторник във фаза 3 на клинични изпитания с участието на 1620 души в Индонезия. Ако тестовете са успешни, ваксината ще бъде произвеждана от държавната индонезийска компания “Bio Farma” от началото на януари.

Американската биотехнологична компания “Moderna Therapeutics” е в трета фаза на своята разработвана ваксина, който вече е резервирана от Швейцария.

Германската фирма “BioNTech” в екип с американския гигант “Pfizer” разработват ваксина, която е в напреднал етап от тестове върху 30 000 хора. Ако те са успешни, през октомври компаниите ще поискат одобряването й.