Ситуацията в града е динамична, променлива и нови данни за коронавирус няма, увери в сутрешния блок на БНТ кметът на Банско Иван Кадев.

Той обясни, че кризисният щаб работи в условията на изключителна динамичност още от миналата седмица, но дали са закъснели мерките е друг въпрос. Ние направихме всичко възможно със заповедта на Министерството на здравеопазването и със съвместните усилия на МВР и РЗИ, за да се предотврати разпространението на вируса, подчерта Кадев.

Кметът на града отчете, че в събота броят на външните туристи в Банско бил 2 192 души по Единната система за туристическа информация. След това броят им спаднал на над 600, а от началото на седмицата броят достигнал до 481 души, от които близо 200 души са българи.

"Ситуацията е изключително сложна. Тука имаше граждани от много страни, какво са оставили те след себе си, можем само да гадаем", каза Кадев.

Кметът на Банско призова хората да си стоят вкъщи, да се грижат за малките си деца, да обърнат внимание на възрастните си родители и да бъдат отговорни към всички. Потокът към Банско не е преустановен.

Полицейското управление в града ще следи за струпване на хора и ще бъде наложен тотален контрол. Тези, които нарушават заповедта ще понесат своята отговорност, допълни Иван Кадев.