Влезе в сила новата заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов, която затяга мерките около прибиращите се нашенци от Африка.


Както БЛИЦ вече съобщи, в петък на сайта на здравното министерство бе качена заповед на Ангелов, от която става ясно, че прибиращите се от Африка българи, подлежат на задължителна 10-дневна карантина.

Новото ограничение влезе в сила в 00:00 часа тази нощ.

Ето и какво точно се казва в заповедта:

"От 00:00 часа на 13 март всички лица, на които е разрешено влизането в страната и които пристигат от държави и територии в Африка, се поставят под задължителна карантина за срок от 10 дни. Това нарежда министърът на здравеопазването със своя заповед, издадена днес.

За тези лица не се допуска изключението за отмяна на карантината при предоставяне на отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизането в България PCR тест.

Карантината се отменя при изтичане на 10-дневния срок и предоставяне на отрицателен резултат от проведено на 10-ия ден от карантината PCR тест за COVID-19. Резултатът се представя на директора на регионалната здравна инспекция, който е издал предписанието."