Кризата, причинена от мерките на политиците, няма да е ограничена само до настоящата година. Всъщност ефектите от нея ще се усещат от тях и догодина, предупреди директорът на Световната програма по прехраната Дейвид Бийсли, предаде Zero Hedge.

Неговата прогноза е през 2021 г. да се наблюдава унищожителен глад, най-вече в бедните страни. А очакването, че след първото затваряне ще видим скоростен растеж на икономиките и възстановяване на веригите на доставки, изглежда, засега не се сбъдва. Даже напротив - страните по света отново се затварят.

Резултатът от това ще е загубата на още много животи заради глад глобално.

"Ще станем свидетели на глад с библейски измерения през 2021 г.", каза Бийсли, според когото следващата година ще е по-тежка от тази по отношение на гладуващите. Същевременно заради работата си в тази сфера, Световната програма по прехраната на ООН през тази година получи Нобеловата награда за мир.

Според доклад, публикуван от програмата и Организацията по прехраната и земеделието към ООН в 20 държави "е изключително вероятно да се наблюдава пик на остра хранителна несигурност в следващите между три и шест месеца. Необходимо е спешно внимание."

Сред тях са Йемен, в който заради войната, започната от Саудитска Арабия, днес се наблюдава най-тежката хуманитарна катастрофа, Североизточна Нигерия и Буркина Фасо.

"Там се наблюдава критична ситуация на гладуване заради години конфликти или други шокове. Всяко влошаване на ситуацията ще доведе до масов глад."