Работата от вкъщи по време на пандемията от коронавирус принуждава хората да са много по-дълго време пред компютрите си. Сега благодарение на компютъра и смартфона ние не само работим, но и общуваме с приятели, гледаме филми, предавания или гледаме онлайн концерти.

Физическата активност намалява, а напрежението в очите ни се повишава. Как да не увредите зрението си по време на тази ситуация?

Какво се случва с очите ни пред монитора

Лекарите препоръчват да не прекарвате повече от 3 часа пред екрана. В противен случай може да се появи компютюрен визуален синдром, при който главата започва да ви боли, в очите се усеща сухота, парене, получавате болки дори в шията, а обектите виждате замъглено.

Това се дължи на факта, че когато човек дълго време се взира в екрана, мига по-рядко. Съответно очите му не се овлажняват, а така роговицата му започва да изсъхва.

Изследвания на учени доказват, че синята светлина е фототоксична и засяга всички структури на очната ябълка и ускорява клетъчната смърт на роговицата.

Когато седите много дълго пред монитора, то способността ви да се фикуситате добре и да виждате на по-големи разстояния някакви обекти, намалява. Ако човек вече страда от късогледство, далекогледство или астигматизъм, очите му се стягат още повече и се уморяват допълнително.

Липсата на движение и на витамин Д може да доведе до сколиоза, остеохондроза, което пък може да стимулира развиването на зрителни проблеми.

Съвети как да предпазите зрението си

Добре е на всеки 20-40 минути да си правите почивка и да не гледате екрана поне няколко минути. Не променяйте позицията на тялото си.
Екранът трябва да бъде разположен на поне ръка разстояние пред вас, а мониторът на 10-15 см. Под нивото на очите.

Може да слагате овлажняващи капки за очи или  затваряйте за по няколко минути очите си, за да ги отпуснете.

Очилата за компютър, които са за „защита от монитора“ са просто маркетинг. Такива очила не решават проблема със синята радиация. Следователно харченето на пари за тях няма смисъл. Добре е да регулирате светлината в дома си – не трябва да е сляпа, но е добре да я има и да е удобна за очите.

Важно е да дишате чист въздух например на балкона или да излезете на разходка, при спазването на всички необходими предпазни мерки.

Седенето между 4 стени е много вредно за очите.

Може да си правите и визуална гимнастика

Мигане бързо

Мигате бързо 5 секунди, след това затваряте очите си и броите до 5. После повтаряте. Трябват ви от 3 до 5 повторения.

Присвиване и гледане в далечина

Затворете напълно очите си. Бройте до три, а след това погледнете в далечината. Това упражнение също се повтаря между 3 и 5 пъти.

Гледайте ръката си

Протегнете дясната си ръка пред вас и започнете да махате с показалец. Опитайте се да следите движението му само с очите си, без да мърдате глава.

Обръщане на очи

Правете го с ваше темпо. Това са кръгови движения – първо в посока на часовниковата стрелка, а после обратно.

Превод и редакция БЛИЦ