Всички работещи на гара "Илиянци" ще бъдат подложени на тест за коронавирус. Днес по-рано стана ясно, че те продължават да работят, въпреки че тяхна колежка е починала от COVID-19. 

64-годишната жена – служител на БДЖ - е починала в събота. Колегите ѝ разказват, че последно е била на смяна преди 2 седмици. Приета е в болница на 20-и март с двустранна пневмония. 

"Предишния ден бях на работа, в кръга на майтапа си говорихме за заболявания, но всичко беше до там. Просто жената предишния ден нямаше проблеми“, каза пред bTV Лидия Вучкова, специалист "Обработване на документи".

Търговска ръководителка на гара Илиянци почина от COVID-19

До днес ЖП служителите не са били тествани за зараза. На гарата работят около 50 души.

„Контактни сме всички. Просто работата ни е такава, че.. с инфраструктура, с товарни превози. Ние непрекъснато работим – било с документи, било устно… ползваме едни и същи санитарни помещения. Така че просто е невъзможно да нямаме контакт“, обясни Вучкова.

От стопанина на гарата компания "Железопътна инфраструктура" казват, че са спазвали разпоредбите за сигурност.

„4 пъти на ден се прави дезинфекция на гарата с препарати, които са абсолютно безвредни. На хората са раздадени лични предпазни средства, маски, ръкавици, на хората които пръскат са раздадени специални костюми“, заяви Тодор Петров, директор "Движение на влаковете и гаровата дейност" в НКЖИ.

„Тестовете ще бъдат още по-показателни и още по-екзактни. По мои данни - не са регистрирани някакви болни с клинични симптоми“, поясни д-р Данчо Пенчев, директор на РЗИ София- въпроса: тествате ги доста късно.

Не е установена връзка на починалата жена с първите двама загинали от COVID-19 у нас, чиито син също работи на "Илиянци".
ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ