Министерството на здравеопазването на Ирак даде разрешение за спешна употреба на руската Спутник V, първата в света ваксина срещу Ковид-19, присъединявайки се към още 44 други страни и територии по света, които са го направили досега.

Решението за Багдад бе съобщено в четвъртък от Руския фонд за директни инвестиции (RDIF), който финансира разработването на ваксината в московския изследователски институт "Гамалея".

„Ваксината вече е разрешена в 8 страни от Близкия изток и наблюдаваме нарастващо търсене на нея“, заяви главният изпълнителен директор на RDIF Кирил Дмитриев.

Той добави, че общото население на страните и териториите, които са одобрили Спутник V, вече надхвърля към днешна дата 1,2 милиарда, което прави руския цяр една от „ключовите глобални ваксини за борба с коронавируса“.

Ирак ще внесе един милион дози Спутник V, като първите пратки се очаква да пристигнат в рамките на две седмици, заяви петролният министър но Ирак Ихсан Абдул Джабар в официално изявление в четвъртък.

Багдад вече пусна 50 000 дози от китайска ваксина Sinopharm тази седмица, започвайки от здравни работници, възрастни хора и персонал по сигурността.

До момента в Ирак са регистрирани почти 714 000 случая на заразени от Ковид-19 и 13 500 смъртни случая, приписвани на вируса.

При одобряването на разработената от Русия ваксина Багдад следва примера на регионалните съседи Сирия, Бахрейн, Обединените арабски емирства и Палестинската автономия - както и над три дузини други страни по света.

Спутник V може да се похвали с ниво на ефикасност от над 91 процента, включително защита срещу тежката форма на Ковид-19 сред възрастните хора, които са изложени на най-голям риск от смърт от вируса.

Ваксината се основава на добре познати аденовирусни вектори, не причинява силни алергични реакции и не показва дългосрочни отрицателни ефекти. Ваксината е относително евтина и може да се съхранява в редовен хладилник, за разлика от няколко други, които изискват крио съхранение.

Въпреки предимствата й, политическите съображения изглежда забавиха приемането на Спутник V на определени места. Въпреки че RDIF представи необходимата документация за одобрението си в Европейския съюз през януари, Европейската агенция по лекарствата (EMA) потвърди едва тази седмица, че е разпоредила преглед на ваксината.

Нетърпеливи към регулатора, две страни-членки на Европейския съюз - Унгария и Словакия - вече одобриха Спутник V за спешна употреба.