Лекарят от Инфекциозното отделение на сливенската областна болница д-р Илияна Иванова стана първата жертва – медик на COVID-19. Съпругът на доктор Иванова също е лекар и също е дал положителна проба.

Директорът на болницата призова доброволци да помогнат в борбата с COVID-19. С аплодисменти и сълзи Сливен изпрати д-р Илияна Иванова.

Първият медик, жертва на коронавирус у нас е лекар в Инфекциозно отделение на областната болница. От началото на пандемията д-р Иванова и мъжът й, който е лекар в същото отделение, се посветили на пациентите си.

Последните десет дни лекарката се почувствала зле и се изолирала в дома си. Когато състоянието й се влошило, потърсила помощв болницата. Пробата за коронавирус се оказала положителна.

"Последно в четвъртък, когато й се прави снимката, аз не я видях, но колежката каза – не ми изглежда добре, не е добре жената...Това, което ние правихме доколкото разбрах, е първата снимка", обяснява Пепа Баракова,лаборант в рентгеново отделение. Усложненията се развили бързо и д-р Иванова издъхнала в отделението по реанимация в събота сутринта.

С положителна проба за коронавирус е съпругът на д-р Иванова и родителите му. Той е под домашна карантина, а те са хоспитализирани във Военна болница. 

Полк. д-р Илиян Комитов, началник на Военна болница-Сливен, посочи, че те са в добро състояние, с положителни проби, но без клинична картина. 

Заразени са още пет медици от Инфекциозното отделение. Колегите им от първа линия не крият притеснението си. Директорът на областната болница призова медиците да станат доброволци в Инфекциозното отделение, което в момента не приема болни и в което остана само един лекар.

Пациентите с COVID-19 се пренасочват към Военна болница.