Процедурата по закупуване на медицински хеликоптер, оборудван с необходимата медицинска техника и обзавеждане, за осигуряване на спешна медицинска помощ по въздух, е в ход и не е преустановявана, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

Проектът за покупка на минимум 1 бр. медицински хеликоптер е одобрен на 24 септември 2020 г. Стойността е близо 20 млн. лв. (19 999 990, 62 лв.). Средствата са отпуснати по управляваната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството Оперативна програма „Региони в растеж“.

Проектът е в процес на изпълнение. Срокът за изпълнението му е 36 месеца. Към настоящия момент пазарното проучване е финализирано и вече се изготвят техническите спецификации за обществената поръчка.

Освен експертен екип от Министерството на здравеопазването, в работната група, подготвяща процедурата, участват и експерти от Авиоотряд 28, командването на Военновъздушните сили, Специализиран отряд „Въздушно наблюдение”, „Гражданска въздухоплавателна администрация”, „Военномедицинска подготовка и осигуряване” към Военномедицинска академия.